4–2015 23 mars 2015 Så prioriterat är språket! Hur mycket bryr sig Sveriges politiker om hur vi läser, skriver, talar och förstår? Plus: Våra bilder av våld syns i…
Fanatiker 23 mars 2015 Krönikor Fanatikern hör etymologiskt hemma i religionens värld. Det latinska grundordet fanaticus betyder ’besatt av en gudom eller demon, hänryckt; förryckt, galen’ och är bildat till…
En enda kvinna har målat en runsten 23 mars 2015 Artiklar I Språktidningen har jag presenterat många runstenar, signerade av olika runristare. Det har varit alster av Åsmund, Visäte, Öpir, Fot och andra. Men de har…
Guide för svenska på bägge sidor Östersjön 23 mars 2015 Läsvärt Jag säger tjyrka, du säger schyrka, jag säger euro, du säger evro. Svenskar och finlandssvenskar låter olika, fast de talar samma språk, och oftast förstår…
Svettig situation fick svavelosande lösning 23 mars 2015 Krönikor Jag sitter med en råöversättning och bara rasar på. Alltsomoftast hakar det upp sig – översättning är ett evigt upphakande – och här och där…
Så enkelt erövrar barnen språket 23 mars 2015 Läsvärt Barnets upptäcktsfärd in i språket är ett äventyr i högt tempo: 50 ord på ett halvår – och 400 till de följande månaderna. Att vägarna…
En verktygslåda för svensklärare 23 mars 2015 Läsvärt Olika regler gäller för chattexten och nyhetsartikeln. Hur för man ett samtal om genreanpassat skrivande i klassrummet? Kan man tala om grammatik utan att tappa…
Ändelsen som visar både kön och makt 23 mars 2015 Tips På ett adjektiv kan man hänga antingen ett -a eller ett -e: nya eller nye. Variationen gäller när adjektivet beskriver en individ: nya kvinnan och…
Kärleksförklaring till svenskan 23 mars 2015 Läsvärt Nätverket Språkförsvaret är nog för många synonymt med upprop riktade mot engelska lånord och engelskspråkiga reklambudskap. Guld i strupen? är en antologi som tar avstamp i andra…
Lustiga associationer får glosorna att fastna 23 mars 2015 Läsvärt Appen Memrise erbjuder en rad olika språk för inlärning. Eftersom arabiska kommer först, väljer jag det. Programmet börjar lugnt med en introduktion till alfabetet, vilket…
Tronspråk växte fram ur 56 ord 23 mars 2015 Artiklar Fantasyserien Game of thrones är planerad in i minsta detalj – eller ord, närmare bestämt. I serien, som står inför sin femte säsong, talar gestalterna…
Brev till språkpolisen 23 mars 2015 Artiklar Jag vill dra in all ledighet för de sågspånsskallar som skriver och säger föräldrarledighet. Gräsligt! Maria Det bröd man använder till hamburgare borde väl heta…
Jargong på slak lina 22 mars 2015 Någon höjer volymen på musiken. Det luktar svett. Julietta Birkeland och Anna Båvner värmer upp. Nu ska de kötta på ordentligt – träna så hårt…
Stora ord 22 mars 2015 Artiklar Det finns en seglivad myt om att det engelska språket skulle vara mer ordrikt än det svenska. Som bevis anförs att engelska ordlistor är tjockare…
Kronans chef väger sina ord på guldvåg 22 mars 2015 Artiklar När Stefan Ingves syns i tv-rutan vet tittaren vad som ska komma: det senaste om reporäntan. Till riksbankschefens jobb hör att berätta vad Sveriges riksbank…
Kometen kommer! 22 mars 2015 Artiklar Det blåser kallt utanför riksdagshuset i Helsingfors. Företagaren Mika Kolbe är finskspråkig men talar utmärkt svenska. Förslaget att avskaffa svenska som obligatoriskt skolämne i finska…
Stark stil 22 mars 2015 Artiklar Året är 829. Ansgar har en grannlaga uppgift. Benediktinermunken har kallats till sveakungen Björn för att förkunna den kristna läran. Men färden till Birka blir…
Glasklar brytning i gesterna 22 mars 2015 Hur dukar du ett bord? En fransman och en svensk gör nog på ungefär samma sätt när de ställer fram glas, lägger ut bestick och…
Därför älskar vi att generalisera 22 mars 2015 Vi generaliserar ofta. Föregående mening är exempelvis en generalisering. Den betecknar, bildligt uttryckt, två boxar. I en box stoppar jag ner individer som jag klassar…
Bilden av Blekinge borde börja i orden 22 mars 2015 Krönikor Som skånska, fast dummare. Blekingskan får stå ut med en del elaka omdömen – om den över huvud taget känns igen. Blekinge må vara ett…
Låt Bellman bli din biljett till 1700-talet 22 mars 2015 Det finns ej tid, som dessa toner söver, det finns ej land, som deras like har. Nej, tiden har inte lyckats söva Carl Michael Bellmans…
På cirkus är jargongen precis 21 mars 2015 Hur många böcker finns det på Kungliga Biblioteket? Fundera en stund på det! Kungliga Biblioteket tar emot pliktexemplar av alla böcker som trycks i Sverige,…
Kråkan flyger tack vare språkregler 21 mars 2015 Svenskar har lättare att säga kråka än rkåka. Det finns en anledning till det. Munnens motorik har en koppling till vilka stavelser vi föredrar, och…
Länk mellan hem och skola 21 mars 2015 Hem och skola är ett omaka par, som kan ha svårt att tala med varandra. Och eleverna blir lidande. IT-entreprenören Gisele Mwepu har därför skapat…
Förväntningar kan få hörseln att torska 21 mars 2015 Okategoriserade Det är de egna förväntningarna som gör att vi hör fel – inte språket i sig. Den slutsatsen drar Per Linell, professor i kommunikation vid…
Växthotell 21 mars 2015 Husdjuren kan checkas in på pensionat och surdegen få ett tillfälligt hem på hotell. Nu finns även en lösning för den som efter semestern inte…
Britney får unga att börja knarra 21 mars 2015 Artiklar Kvinnor med ”knarrande” röster har sämre chanser på den amerikanska arbetsmarknaden. Det visar en studie av så kallad vocal fry hos talare av amerikansk engelska.…
Språkvetaren som blev mållös 21 mars 2015 ”Orden liksom svävar framför mina ögon, men jag kan inte nå dem.” Filmen Still Alice ger en inblick i lingvistikprofessorn Alice Howlands liv. Kort efter…
Tydligt mammaprat – bara snack? 21 mars 2015 Tydligt och långsamt. Så sägs det ofta att föräldrar talar med sina barn. Men i själva verket kan det vara tvärtom. En studie visar att…
Smart strategi bygger märket 21 mars 2015 När Fjällräven lanserar en ny ryggsäck, kan kunderna följa medarbetare som kånkar runt på den i vått och torrt. Så skapar Fjällräven en strategisk berättelse,…
Sparv trotsar teori om unik förmåga 21 mars 2015 Att kunna reda ut flertydigheter är avgörande för språkförståelsen. Hittills har forskarna trott att människan var ensam om denna förmåga – men nu har en…
Språken i ett tongivande klimat 21 mars 2015 Sångare fuktar gärna strupen innan de tar ton – stämbanden behöver fukt för att rösten ska träffa rätt. Och detta kan vara en anledning till…
Sms-uppsägning 21 mars 2015 Att arbetsgivare med hjälp av sms söker efter personer som kan hoppa in och täcka upp på arbetsplatsen är ett känt fenomen. Nu har även…
3 ord från köket 21 mars 2015 1 protein. Broccoli, persilja och grönkål innehåller mycket protein, men när det pratas proteiner på restauranger har de animaliskt ursprung. Ibland går det att höra…
Trångsynta datorer laddas med livskunskap 21 mars 2015 I samtal krävs ofta viss förförståelse för att argument ska bli logiska. Här går datorerna bet, eftersom de saknar livserfarenhet. Ellen Breitholtz, språkforskare vid Göteborgs…
Hyrsyskon 21 mars 2015 En hikikomori är en person som isolerat sig i föräldrahemmet. Svenska Dagbladet berättar om en organisation som därför anlitar hyrsyskon: ”För att snabbare få hikikomorier…