Gissa om Rökstenen är gåtfull!

Fadern, sonen och världsalltet – en nytolkning av runinskriften på Rökstenen av Bo Ralph (Meijerbergs arkiv för svensk ordforskning)

Text:

Bild: Wikipedia

Ett årtusende efter det att den ristades fortsätter Rökstenen att fascinera och förundra. Genom åren har mängder av forskare försökt hitta den enda sanna tolkningen av denna runsten. Men hittills har ingen lyckats lansera en vattentät teori. Dagens forskning utgår i stället snarare från att ristningen redan från början var en gåta. Och att dechiffrera svunna tiders gåtor i dag är allt annat än enkelt.

Språkforskaren Bo Ralph står för det kanske mest ambitiösa försöket till språklig nytolkning. I Fadern, sonen och världsalltet – ett verk på närmare tusen sidor – argumenterar han för att Rökstenen ställer en rad existentiella frågor. Ristningen skildrar synen på döden. I förlängningen strävar ristaren efter att kommunicera med gudarna. Men det kan inte göras i klartext av den som inte har direkta band till högre makter. Därför väljer Varin, som reste stenen, att formulera sina tankar genom gåtor.

Bo Ralph resonerar övertygande om Rökstenens ursprung. På köpet får läsaren en tidsresa genom språk, kultur och samhälle.

Anders Svensson är chefredaktör på Språktidningen.