Dags att lira boll efter noter!

Text:

Musiker kan spela tillsammans utan att tala något gemensamt språk. De har noter att gå efter. Men tränaren som disponerar ett lag där spelarna inte talar samma språk får i stället förlita sig på taktiktavlan. Det vill lingvisten Johan Lundell ändra på – genom att införa notationssystem för idrotter.

– Min förhoppning är att reformera kunskapsöverföring. Då är mångdimensionella symboler bättre än ord, eftersom en not kan rymma mer information än en bokstav, säger Johan Lundell.

Notation är att använda sig av symboler som förenklar presentationen av det som ska förmedlas. I en symbol kan ingå pilar, streck, cirklar och siffror. Svenska fotbollförbundet har nappat på Johan Lundells idé. I fotboll kan symbolerna bland annat ge information om hur en spelare ska löpa: hur snabbt, i vilken riktning och vilken medspelare den ska söka ögonkontakt med för en passning.

Johan Lundell har även tagit fram ett notationssystem för bangolf. En sexårig spelare följde tipsen. Han hade ännu inte lärt sig att läsa, men förstod symbolerna ändå.

– Han kunde se var han skulle lägga bollen och var den skulle lämna plåten, säger Johan Lundell.