Rysk stavning sätts på prov

Text:

Över 200 000 rysktalande över hela världen sätter sig den 13 april för att skriva det frivilliga rättstavningstestet Totalnyj diktant, ’Total diktamen’. Syftet är just att undersöka hur det står till med stavningsförmågan. Deltagarna får lyssna till en text som de sedan ska skriva ordagrant. Årets diktamenstext är signerad den ryske författaren och Tolstojexperten Pavel Basinskij.

– Det började för ungefär tio år sedan vid universitet i Novosibirsk. Lärare och studenter skapade ett test så att folk kunde prova sin skrivkunnighet. Sedan dess har arrangemanget utvecklats enormt. Nu hålls testet i fler än 70 länder, och arrangörerna har låtit samtida författare skriva originaltexter.

Pavel Basinskij säger att det är ”en stor ära” att få skriva den text som används. Att ryska är ett språk med stor geografisk utbredning ställer speciella krav.

– Texterna ska vara korta, skönlitterära och innehålla grammatiska konstruktioner av rätt svårighetsgrad. Jag har skrivit fyra texter så att man inte ska kunna fuska, eftersom diktamen görs i olika tidszoner. De fyra texterna måste vara lika svåra när det gäller grammatik och syntax. Och så måste det finnas några fällor så att folk kan göra misstag.

Att testa skrivkunnigheten tycker Pavel Basinskij är viktigt. Men han är inte säker på att han själv skulle få en femma – vilket är högsta betyg på Total diktamen.

– En fyra skulle jag få, men att behärska språket fullständigt är något mycket ovanligt. Det är lätt att stava ett ord fel eller att glömma ett komma.