Hollywood ger jobb åt språkvetare

Text:

Det finns en expanderande arbetsmarknad för lingvister: språkuppfinnare i Hollywood. Språket na’vi, som talas i filmen Avatar från 2009, är ett av de senaste exemplen på filmindustrins vurm för påhittade språk. Det skapades av språkprofessorn Paul Frommer, som fick uppdraget av filmbolaget Twentieth Century Fox. Och han utvecklar alltjämt språket. I samarbete med filmbolaget har han bland annat släppt en interaktiv ordbok – och hans privata blogg Na’viteri har ett stort antal följare.

Tungomål som konstruerats i anslutning till en film eller tv-serie är i sig ingenting nytt. Till exempel anlitade filmbolaget Paramount Marc Okrand, som doktorerat i indianspråk, för att framställa klingonska, språket som talas i Star Trek-filmerna. Ett annat exempel är David J. Peterson, trettioårig lingvist som redan hunnit med att konstruera omkring tio språk för tv- och filmindustrin, bland de senaste dothrakispråket som talas i tv-serien Game of Thrones.

Nu har filmskaparna tagit de påhittade språken till en ny nivå, för ingen fantasyrulle tycks vara komplett utan ett eget språk.