Uttryck i yster principlöshet

Ord i bild, Sven Unger (Oscarsfors förlag)

Text: Maria Arnstad

Man skulle kunna framföra påståendet att bränna sina skepp båtar föga, men det får ske i en tålmodig krets.” Så skriver Sven Unger under uppslagsfrasen bränna sina skepp i boken Ord i bild. Och en smula tålmodig måste man överlag vara för att tillägna sig den här volymen, som beskrivs som ”en bok om bildspråk, bakgrund och betydelser”.

Sextio uttryck presenteras – från abrakadabra till övertoner. Under varje uttryck får man ett exempel på hur det kan användas. Sedan följer en yster förklaring, till viss del saklig, till något större del studentikost pratig (tänk gulnade studentmössor och höjda nubbeglas).

Författarens generationshumor skiner igenom, men i texten kan man också utläsa ett genuint språkintresse. Sven Unger far som en skottspole mellan alla uttryck, men är också helt uppriktig med sitt principlösa urval. Han medger även frikostigt att ”det vetenskapliga inslaget knappast är blytungt”.

Trots detta är det ärligt talat svårt att sluta läsa. För många har nog, liksom jag själv, undrat varför en sak kan vara biff och vad en hämsko är.