Nytt och gammalt i handbok för efternamnsjägare

Byta namn? 800 efternamnsförslag med kommentarer, Bengt af Klintberg (Carlssons bokförlag)

Text: Maria Arnstad

”Skulle du köpa en begagnad gravsten?” Den frågan fick Bengt af Klintberg av tidningen Memento, organ för Sveriges begravningsentreprenörer. Och han gillade tanken; gamla försummade stenar blir ju ändå ofta bara till grus. En av de springande idéerna till den här boken är att även de namn som stått på gravstenarna skulle kunna återvinnas.

Numera är det också många svenskar som vill byta efternamn, och de som letar efter ett meningsfullt nytt namn kanske hittar en lämplig kandidat här. I boken listas 800 efternamnsförslag med en kommentar med ordförklaringar, ursprung och geografiska upplysningar.

Flera av namnen går tillbaka på gamla ortnamn. Fanteskog är till exempel bildat av gårdsnamnet Fantskog i Kramfors kommun i Ångermanland, Grimlert är bildat i anslutning till bynamnet Grimle i västra Uppland.

Vissa av namnen på listan är dock nybildningar, fast med en speciell innebörd, såsom Frejblad – sammansatt av gudanamnet Frej och blad – och Juregård – ”som passar särskilt väl för en anhängare till Djurgårdens IF”.