Kroppen sprider budskap blixtsnabbt

Ser du inte vad jag säger? Om gester, minspel, tonfall och andra sätt att prata utan ord. Niklas Källner (Bonnier fakta)

Text:

Bild: Istockphoto

Journalisten Niklas Källner ger oss här en översikt över allt som antingen ackompanjerar eller ersätter talet: den icke-verbala kommunikationen. I fyra kapitel avhandlar han röst, mimik, klädval och gester – olika komponenter i vårt sätt att uttrycka oss. Niklas Källner varvar personliga upplevelser och vetenskapliga rön med intervjuer med bland annat forskare, komiker och programledare.

Han berättar till exempel om hur han tvättade bort sin småländska dialekt när han flyttade till Stockholm på 1990-talet. Han blev då plötsligt medveten om hur mycket av vår identitet som sitter i rösten – och att vi kan förändra den för att passa in i ett sammanhang. ”Många kommenterade mina r, som jag uttalade så grötigt att de helt försvann.” Trots detta bevarade han r:en – ända tills en tv-lärare kritiserade dem. Då bestämde han sig för att gå över till den rullande sorten.

Men i ett samtal med skådespelaren och imitatören Rachel Molin blir han avslöjad: ”Dina r sticker ut väldigt mycket. Jag tänker att du kommer någonstans ifrån där r har gjort det svårt för dig”, säger hon.

I kapitlet ”Vårt sanna ansikte” intervjuar Niklas Källner psykologiforskaren Per Andreasson, som menar att fördelen med vår mimik är att den sprider information mycket snabbare än det talade språket. Man kan tro att man överför rak information, men ansiktet visar obönhörligt ens bakomliggande känslor. Niklas Källner diskuterar även Charles Darwins ”sex universella ansiktsuttryck”, och låter läsaren gissa vilket uttryck som hör till vilken känsla i en bildserie.

Han lär oss också begreppet RBF, resting bitch face – något som har uppstått i kölvattnet av vår digitala selfiekultur – där alla videosamtal har gjort oss alltför medvetna om våra egna miner. ”Så fort personer med RBF slappnar av så ser de sura ut”, förklarar Niklas Källner. Som programledare närmar han sig sina intervjupersoner med ett avväpnande kroppsspråk och en kravlös ”stå bredvid-teknik”. Ser du inte vad jag säger? är skriven i samma opretentiösa stil med underhållande utvikningar och oväntade vinklar på den fascinerade forskningen om icke-verbal kommunikation. Och medvetet eller ej, Niklas Källners personliga röst skiner igenom på sidorna.

Maria Arnstad är redaktör på Språktidningen.