Glassigt sätt att lära sig turistglosorna

Text: Eva Barkeman

Under ett besök i Rom råkade jag beställa ”ett glassar”. Med appen Phrasebook for travelers provar jag därför att lära mig lite ”reseitalienska” för att förbättra grammatiken. I appen kan man bekanta sig med över 800 vanliga ord och fraser, på nio språk.

På startsidan kan man välja bland 23 olika kategorier – från ”Greetings”, som Piacere di conoscerti, ’Trevligt att träffas’, till ”Weather”, som Qual è la temperatura di oggi?, ’Vilken temperatur är det i dag?’. Frasen läses upp när man klickar på den, repeteras i vanligt tempo om man trycker på en högtalarsymbol och lite långsammare om man trycker på en symbol med en sköldpadda. Till varje fras finns också en mikrofonfunktion, så att man själv kan uttala frasen och höra om det låter rätt.

En flerspråkig papegoj-logga följer med på resan, och markerar med ett skränigt ”Heeeh” när man lägger till ord i bonuskategorin ”Favorites”.

Förutom en grupp resekategorier, ”Accomodation”, ”Direction”, ”Transportation” med flera, finns även en grupp kategorier med grundläggande ord och fraser: ”Numbers”, ”Time” och så vidare.

En fördel är att man inte behöver registrera sig, utan direkt kan börja öva fraser. Men det handlar just om ett urval fraser, och är ingen heltäckande språkkurs. Glassbeställarfrasen saknas tyvärr. Därför blir jag glad när jag längst ner på appens huvudsida hittar rubriken ”Dictionary”, som leder till en italiensk–engelsk ordbok, som går att ladda ner gratis även den. Jag ser att ’en glass’ heter un gelato – och inget annat.

Testfakta Phrasebook for travelers

Grundspråk: Engelska

Antal glosor: Oklart. Cirka 15 per kategori, till exempel ”Clothing”. På appens startsida finns ett sökfält överst, där man kan söka ord som ingår i de utvalda fraserna, på engelska eller italienska. I systerappen Dictionary finns 130 000 ord, där sökningarna sparas för kommande bruk.

Pedagogik: Fungerar som en parlör. Ett urval av viktiga ord och fraser finns listade i olika kategorier. Ingen interaktivitet, men du kan öva uttal genom att själv spela in det du hör och jämföra med papegojrösten.

Återkoppling: Ingen.

Tävlingsmoment: Inget.

Design: Barnslig design med klara pastellfärger och färgglada teckningar till varje kategori på startsidan. Inne i respektive kategori finns inga bilder alls (förutom den allestädes närvarande papegojan), bara en klickbar lista över ord och fraser.

Vilka språk: Engelska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, spanska och tyska.

Kostnad: I gratisversionen slumpas en annons fram i flera av fraserna, för allt från spel till spanska bostäder. Du kan uppgradera ett språk så att du för 32 kronor slipper reklamen. För alla språk kostar det 159 kronor.