Genialt redskap för att nästan bli fullfjädrad

Text: Eva Barkeman

Jag väljer spanska på nybörjarnivå. I första nivån, illustrerad av ett nykläckt ägg, möts jag av bilder på en pojke, en flicka, en kvinna och ett äpple. Grundspråket är engelska, så jag får uppmaningen Select the woman. Enkelt. Under bilden står det la mujer och en röst läser upp ordet med galant uttal. En grön ruta meddelar att jag har valt rätt: You are correct.

Gör jag fel kommer ett försmädligt rosa meddelande: Oops, that’s not correct, och jag förlorar ett av fyra små hjärtan uppe i högra hörnet. Ett hårt straff. När första nivån är avklarad får man dock nya hjärtan.

På de högre nivåerna finns hörförståelse, skrivövningar och uttalsövningar. En röst läser en kort fras, som El hombre come una manzana. Uppgiften är att välja rätt betydelse, The man is eating an apple, alternativt skriva ner den spanska upplästa texten (det går att upprepa texten hur många gånger som helst, eller höra den långsammare).

Både fraser och ord övas. Och det finns olika teman, både ämnesmässigt och ordklassmässigt på en alltmer avancerad nivå, i takt med att den gröna fågeln växer ur sitt skal även om jag själv är långt ifrån fullfjädrad. Men jag har roligt.

Konceptet är genialt. Programmet är gratis, både som app för mobilen och direkt i datorn, och helt utan reklam.

Duolingo

Grundspråk: Engelska

Antal glosor: Cirka 2 000

Pedagogik: Det är enkelt att följa var i inlärningsprocessen man befinner sig. Ord och fraser övas så att man även får andra ord på vägen, som en bonus. Det finns inga onödiga omvägar, utan känns effektivt.

Feedback: Man får direkt respons på övningarna genom meddelanden. Dessutom levereras det rätta svaret – med förklaring – när man gjort fel.

Tävlingsmoment: Ja. Dels tävlar man mot sig själv, både i tid och i poäng/hjärtan, dels kan man följa sina vänner i spelet, och tävla i antal hjärtan.

Design: Snygg, modern, tydlig.

Vilka språk: Franska, italienska, portugisiska, spanska och tyska. Alla utgår från engelska (och man kan även lära sig engelska från respektive språk).

www.duolingo.com