Busuu gör ryska allt annat än busenkelt

Text: Eva Barkeman

Busuu är ett nästan utdött språk i Kamerun. Det är också namnet på en språkapp som ingår i världens största sociala nätverk för språkinlärning.

Det finns tolv språk att välja mellan – dock ej busuu (!) – och jag kastar mig modigt över ryska på nybörjarnivå.

Den första lektionen av 20 heter Nice to meet you, ’Trevligt att träffas’, och har fyra underkategorier: Vocabulary, Dialogue, Writing och Test, ’ordförråd’, ’dialog’, ’skrivande’ och ’test’. Varje lektion laddas ner till telefonen löpande.

Tyvärr hittar jag ingen introduktion till det kyrilliska alfabetet i appen, utan får lyssna till fraserna samtidigt som texten visas på engelska och ryska, vilket gör det hela tämligen svårt. En glad tjej ackompanjeras av något som låter som ”Privet! Kak dela”, Привет! Как дела. Det ska betyda Hello! How are you? – ’Hej, hur mår du?’. Sedan en sovande kille och frasen ”Dobreo utra”, Доброе утро, det vill säga ’God morgon’. Jag måste alltså själv lägga pussel för att lista ut hur olika ljud stavas på ryska.

Upplägget i testdelen är lätt att förstå, som att klicka på rätt översättning av ryska ord eller para ihop ryska fraser med den engelska motsvarigheten. Men svårt, svårt!

Att inte få hjälp med symbolernas uttal är en väl stor utmaning. Ska man studera ryska, kinesiska eller annat språk med främmande alfabet rekommenderar jag i stället appen 50 languages (se Språktidningen 5/14), som erbjuder en bokstavsgenomgång. Det gjorde jag som ett komplement till mina ryska studier i Busuu. Спасибо, ”Spasiba”, för det!

Busuu

Grundspråk: Engelska.

Antal glosor: Framgår ej.

Pedagogik: Bygger på att höra och läsa, inte att själv skriva eller tala. På varje nivå finns fyra delar med 20 teman. I övningarna ska man svara på en fras i stället för att översätta den, vilket är vanligt i andra appar.

Feedback: Varje övning i testdelen avlutas med en grön ruta med texten Next som plingar med olika ljud för rätt respektive fel svar.

Tävlingsmoment: Minimalt. Man samlar bär uppe i högra hörnet – ju flitigare studier, desto fler bär.

Design: Snygg och genomtänkt med fina bilder och modern layout.

Vilka språk: Arabiska, engelska, franska, italienska, japanska, kinesiska, polska, portugisiska, ryska, spanska, turkiska och tyska.

Kostnad: De första tre lektionerna av 20 i varje del är gratis.

www.busuu.com