En bokstav kan betyda så mycket

Text: Patrik Hadenius

Ett namn betyder mycket. Men inte bara namnet, utan också hur det stavas.

Jag fick av mina föräldrar namnet Patric Hadenius. Jag gillar det. Men när jag var liten och lärde mig skriva var det där med c lite för märkligt. C som i citron? Jag skrev helt sonika Patrik.

Min gudmor, som var professor i nordiska språk, tyckte om och stöttade mitt tilltag. Mamma och pappa brydde sig inte. Jag började skolan, och alla skrev Patrik med k.

Så kom 1980-talet.

Jan Carlzon, född Karlsson, rev hierarkierna och moderniserade SAS. Han blev Carlzon med z med hela svenska folket. Det låg status i den exotiska stavningen.

Jag började gymnasiet, och i mitt pass hittade jag ett bortglömt c. I den nya klasslistan skrev jag mitt namn Patric.

Livet gick vidare, och folk hade viktigare saker att tänka på än hur jag stavade mitt namn. Jag träffade Anna, vi gifte oss. I Annas ring står det förstås Patric.

Så, för tio år sedan, skulle Språktidningen starta. Vad skulle den heta? Vad skulle jag heta? I samma stund som det blev det raka och enkla Språktidningen, ville jag byta till det raka och enkla Patrik med k. Det hängde ihop.

Ingen tog notis om detta, trodde jag. Men jag misstog mig. En person hade en åsikt: jag hade glömt att fråga min fru. När jag meddelade henne min e-postadress på den nya tidningen: patrik@spraktidningen.se, så meddelade hon lika frankt att hon var gift med Patric med c!

Snart visade det sig att fler hade åsikter om bokstavsbytet: banker, shoppingsajter, flygbolag, visumutfärdare ... I dag skriver jag Patric med c lika ofta som med k.

I en värld där många flyttar mellan länder, språk och skriftkulturer, uppstår stavningsproblem. De flesta är dock inte självvalda som mitt bagatellartade velande mellan c och k. Men oavsett skäl, skapar det otydlighet och friktion.

Målet med livet är kanske inte att allt ska vara motståndsfritt – men det är förstås lättare att stå ut med friktionen om man varit med och skapat den.

Med tiden, och drivet av ökad globalisering, tror jag att vi kommer att bli bättre på att hantera olika stavningar av namn. Det längtar jag efter.