Därför är vi Årets tidskrift!

Text: Patrik Hadenius

I november utsågs Språktidningen till Årets tidskrift 2015. Det är branschorganisationen Sveriges tidskrifter som står bakom tävlingen. Tidigare har bland andra Fokus, Modern Psykologi och Svensk Damtidning vunnit utmärkelsen. Nominerade i år var också den feministiska tidskriften Bang och reportagemagasinet Icon.

Så här motiverade juryn sitt val:

En tidskrift om det som ger förutsättningar för medmänskliga relationer. Den ger hjärnspänst helt utan tråkiga träningspass. Läsaren översköljs av oväntade möten med ett ämne som bara leder till ökad vetgirighet. Instagram i all ära men Språktidningen visar att tusen ord säger minst lika mycket som en bild.

Två av våra syskontidningar fick också pris. Formgivaren Anna Lundin fick priset som Årets AD för sitt arbete med Forskning & Framsteg. I kategorin Årets journalist vann Magda Gad, som skriver i Modern Psykologi.

Morgonen efter galakvällen ringer Dagens Nyheter och frågar: ”Vad säger det om vår tid att en språktidning lyfts fram?”

Jag ska just svara att det är extra roligt och ett tecken på att språkintresset växer. Men så hejdar jag mig. En egenhet som jag gärna vill tillskriva att jag blivit äldre och klokare, men som nog troligare beror på att jag blivit så långsam att jag märker att jag tänker efter. Sedan svarar jag: ”Det som säger något är att vi blir förvånade över det. Språk är ett oerhört folkligt och populärt ämne, ändå ses det ibland som smalt och tråkigt. Om en biltidning hade fått pris hade ingen reagerat, trots det använder vi språket betydligt oftare än bilen.”

För visst är det märkligt att just språk, som är så viktigt, allmänmänskligt och roligt, betraktas som smalt, tråkigt och marginellt. Var har vi lärt oss det? Det är en fråga och paradox som jag inte har något vettigt svar på. Om du har en förklaring får du gärna mejla mig.

I väntan på ditt svar vill jag passa på att tacka alla som på något sätt bidrar till Språktidningen – allt från formgivare, fotografer, forskare, illustratörer och journalister till läsare som ständigt kommer med förslag och inspiration till nya artiklar! Alla medverkar på sitt sätt till att det går att ge ut en populärvetenskaplig tidskrift om språk, och göra det så framgångsrikt att den utses till Årets tidskrift.

Tack!