Är det bäst att stanna eller fly?

Text: Patrik Hadenius

Det finns många sätt att koppla av. En promenad, slötitta på Youtubeklipp eller tänka ut ett riktigt poängknipande drag i Wordfeud. På sidan 74 skriver översättaren Kerstin Gustafsson om sudokulösande som en favoritmetod för att stänga ute allt språkligt.

Avkoppling kan vara en belöning efter väl utfört arbete, men den kan också vara ett sätt att komma vidare när man har kört fast. Också här är sudokun effektiv. Det japanska pusslet kan få dig att släppa låsta tankar och komma vidare.

Men det är en metod som har sina fällor; den ligger bedrägligt nära undanflykten. Jag flyr inte sällan till ett sudoku, eller för den delen till dammsugande och blomvattning, för att slippa skriva. Prokrastinering är termen för det beteendet. Det innebär att man skjuter upp.

Författaren Richard Ford berättade på Sigtuna litteraturfestival i somras om att han inte flyr, utan i stället stannar kvar när han kör fast. Han kallar sig därför för en stayer. I Dagens Nyheter beskriver Åsa Beckman hans metod:

”När han fastnar, när han inte längre vet hur berättelsen ska fortsätta, försöker han bara vänta. Då kommer meningen han inte har kontroll över. Den som leder vidare.”

Jag tror att det är ett mycket gott råd. Men som med så många goda råd, kan man ta det med en nya salt. Nog hjälper det att fly ibland också. Jag vet, för annars hade inte den här ledaren blivit till.