Elva forskare synar litteratur i stor stil

Det skönlitterära språket, Carin Östman red. (Morfem)

Text: Karin Skagerberg

Det hör vanligen litteraturvetenskapen till att studera litterära texter, men när elva språkforskare här tar sig an skönlitteraturen görs det med besked. Forskare i stilistik hävdar till exempel att det finns en neutral romanrytm, visar hur Tomas Tranströmers hisnande metaforer förhöjer poesin och att Elsa Beskow ofta använder interjektionsfraser, vilket bidrar till muntligheten i hennes språk.

Det är bitvis invecklat, men också förvånansvärt underhållande – vilket gör boken till perfekt läsning även för den språkälskande bokslukaren.

Råkar denne ha en termins lingvistik i bagaget skadar det dock inte, eftersom boken är tänkt att användas i högskoleundervisning och refererar till saker som kognitiv lingvistik och satsanalys. I boken skärskådas allt ifrån barnböcker, lärobokstexter om skönlitteratur och samtida romaner.

Antologin inleds med Catharina Nyström Höögs studie av nyckelord i Sara Stridsbergs Darling river, och är ett utmärkt exempel på hur språkvetenskaplig analys kan ge nya insikter om den litterära texten.