Liberaler svär – och konservativa twittrar om religion

Text:

När ord som fuck, damn och piss används på Twitter är det inte sällan en liberal som sitter vid tangentbordet. Konservativa twittrare talar mer om religion – men använder också oftare negativt laddade ord som ugly och nasty. Det visar en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.

Tydliga kopplingar finns mellan språkbruk och politisk hemvist. Det fastslår brittiska forskare i en studie av följare av Twitterkonton tillhörande Republikanerna och Demokraterna i USA. Totalt analyserades inlägg från 10 759 twittrare.

Forskarna konstaterar att den politiska ideologin återspeglar sig i ordvalet. Demokrater, som ofta beskrivs som personer med en liberal grundsyn, använder ord som återspeglar egna värderingar. Samma sak gör också republikaner, väljare som i regel kallas konservativa.

Liberaler tar oftare till kraftuttryck som fuck, damn och piss. Detta förklarar forskarna med att republikaner förknippas med artighet. Men liberaler använder också ord som sweet, love och nice, något som uppges bero på att de i större utsträckning än konservativa uttrycker glädje. Dessutom är liberaler mer känslosamma, vilket visar sig i flitig användning av ord som touch och feel.

Konservativa har ett större intresse för religion. Därför dyker enligt forskarna ord som church, altar och mosque oftare upp i inläggen. Konservativa sägs även i hög grad förespråka en livsstil med fokus på framgång och bedrifter. Tecken på detta är ord som hero, win och earn.

Fler förekomster av worried, fearful och nervous gör att liberaler kan betraktas som neurotiska. En negativ tolkning av världen resulterar hos konservativa i ökad användning av hurt, ugly och nasty.

Språkbruket ger alltså ledtrådar om en twittrares politiska hemvist. Värt att notera är dock att twittrarna för forskarna inte avslöjat några politiska sympatier. Därför är gränsdragningen mellan liberaler och konservativa inte självklar. Politiskt intresserade personer kan till exempel tänkas följa Twitterkonton tillhörande även meningsmotståndare.

Anders

Illustration: Istockphoto