Veckans nyord: djuränkling

Text:

Djuränklingar behöver ett nytt hem. Husdjur kan bli djuränklingar när husse eller matte går bort.

När en djurägare avlider kan husdjuren bli hemlösa. Om ingen vill ta hand om dem riskerar de att avlivas. Därför talas det om behovet av att adoptera djuränklingar – att ordna nya hem åt djur när ägaren avlidit.

Initiativet kommer från en begravningsbyrå som samarbetar med olika djurskyddsorganisationer. När en avliden person inte har någon anhörig som kan ta hand om husdjuret kopplas en organisation in för att hitta en ny ägare.

Dala-Demokraten berättar att ganska många av de katter som kommer till Katthemmet i Borlänge är just djuränklingar:

12 katter bor just nu på Katthemmet. Av dessa är ganska många djuränklingar, eller änkekatter som de också kallas. Folk dör, blir dementa, hamnar på ett boende och det finns ingen i släkten som kan ta hand om familjemedlemmen.

Reklambyrån New Normal stod bakom begravningsbyråns kampanj. Copywritern Hannah Bengtsson berättar i Resumé om bakgrunden till idén:

Människor älskar sina husdjur och ofta räknas även de som närmast anhöriga, vilket gör att den dagen döden knackar på blir de en del av Fonus största fokus. Så plötsligt fanns där änkor, änkemän och djuränklingar, säger Hannah Bengtsson.

Svensk ordbok definierar änkling som ’tidigare gift man vars hustru av­lidit och som inte gift om sig’. Djuränkling används dock oavsett kön. Ordet är belagt i svenskan sedan 2020.

Anders

Foto: Pixabay

Prenumerera! Pröva 2 nummer av Språktidningen för 99 kronor!