Veckans nyord: zudel
Nudlar gjorda av zucchini blir allt populärare. De kallas zudlar, zoodlar eller zoodles.
Dieter som exkluderar snabba kolhydrater som pasta av vetemjöl och vitt ris har de senaste åren blivit vanliga. Ett kalorisnålt alternativ till exempelvis spaghetti är zudlar. Det rör sig alltså om en nudel av zucchini.
Zudel är inlånat från engelskans zoodle, ett teleskopord bildat till zucchini och noodle. I svenskan förekommer olika stavningar (zudel och zoodle) och olika pluralformer (zudlar, zoodlar och zoodles).
Den försvenskade stavningen har ännu inte letat sig in i de traditionella medierna. I sociala medier finns inlägg där det berättas om zudlar med köttfärssås och zudlar med kyckling och jordnötssås. En bloggare skriver om en måltid bestående av bland annat zoodlar med dressing.
Sveriges Radio Uppland tipsar om olika sätt att göra nudlar av zucchini:
Medan såsen puttrar förbereder du zucchini nudlarna eller zoodles som de även brukar kallas. Använd en spiralizer eller en julienne för att skapa långa smala spagettitrådar. Har du inte någon av dessa köksredskap går det även bra att hyvla tagliatelle-liknande trådar med hjälp av en potatisskalare.
Metro ger också råd till den som vill använda zucchini i stället för pasta:
Med en grönsakssvarv, spiralizer eller mandolin (en potatisskalare funkar också!) kan du fixa dina egna zoodles, det vill säga nudlar av zucchini. Ett gott, grönt och näringsrikt alternativ till vanliga nudlar och pasta. Ha några zucchinis redo i kylen. Enklaste rätten gör du genom att kopiera Gwyneth Paltrows snabba middagsrecept med zoodles.
Anders
Foto: Istockphoto