Veckans nyord: ramekin

Text:

En ramekin kan både användas för servering och uppläggning. Denna portionsform dyker allt oftare upp i matlagningsprogram.

Ramekin är belagt i svenskan sedan 2004. Då var det Göteborgs-Posten som gav ett brunchrecept på soliga ägg:

Förvärm ugnen till 200 grader. Rör ihop persilja, skinka och brie i en liten ugnsfast portionsform (ramekin).

Ordet har lånats in i svenskan från engelskan. Där kan det stavas såväl ramekin som ramequin. Till engelskan kom ordet från franskan (ramequin), där det i sin tur ska ha lånats in från flamländskans rammeken.

En ramekin är en liten serveringsform. Innehållet är avsett för en person. Ibland används kokottform i samma betydelse.

Traditionellt används en ramekin för att tillaga en portion av en maträtt – ofta i ugn. Så här beskrivs den typen av användning i ett recept från I form:

Dragon är drottningen av alla örtkryddor i Frankrike. Dragon trivs mycket bra ihop med ägg och testa gärna t ex oeuf en cocotte, där du vispar ett ägg med lite vispgrädde (1 msk) och gräddar i en ramekin smord med smör. Här är dragon ett måste – precis som i bearnaisesås!

Men en ramekin kan också användas vid själva uppläggningen av en maträtt. För att det som serveras ska få en aptitlig form kan det placeras i en ramekin. Den vänds därefter så att innehållet hamnar på tallriken i samma form som det fick av ramekinen. Här hamnar alltså inte ramekinen på tallriken. Elle berättar om hur den kan användas på detta sätt:

Rosta brödet på båda sidorna i ugnen. Forma tartar-bitar av köttet direkt på tallrikarna med hjälp av en ramekin eller liten pajform. Strö över parmesan och gratinera snabbt runtom med en gasolbrännare.

I restaurangbranschen har ramekin använts länge. Men det är först på senare år som ordet har börjat bli en del av allmänspråket. I Expressen beskrivs hur en ramekin kan användas:

Ramekin kallas den här lilla formen på köksfranska, förr kallades den kokott eller suffléskål. Perfekt för till exempel crème brûlée eller sufflé, eller till en liten rabarberpaj.

Anders

Foto: Istockphoto