Veckans nyord: kokkran
Kokhett vatten direkt från kranen som kan användas till pastakoket eller kaffet. Allt fler svenskar faller för frestelsen att installera en köksblandare som ger 96 grader varmt vatten. Men brännskadeläkare varnar för de nya kokkranarna.
Den som installerar en kokkran behöver inte vänta på hett vatten till tekoppen eller diskhon. En annan fördel är att den kan användas för effektiv rengöring av skärbrädor och andra köksredskap där bakterier gärna samlas.
Kokkranen kopplas till en liten varmvattenberedare som placeras under diskbänken. Det är sedan upp till beställaren om det kokheta vattnet ska komma ur en särskild kran eller om det ska finnas bara en gemensam kran för alla temperaturer.
Men allt är inte positivt med kokkranar. Både läkare och Boverket varnar enligt SVT för att risken för brännskador ökar dramatiskt med en kokkran i köket. Bertil Jönsson, myndighetens expert på vattenfrågor, säger till SVT att Boverkets tester visar att kokkranarna trots tillverkarnas påståenden inte alls är barnsäkra:
Det finns en risk att barn och äldre personer förväxlar dem med vanliga kranar och att de bränner sig. Det sitter inte i ryggmärgen hos föräldrar att alltid ha uppsikt över sina barn när de är nära en kokkran på det sätt som man har när man sätter på en kastrull eller en vattenkokare.
Kokkran är belagt i svenskan sedan 2011. Den kallas ibland kokvattenkran. Där är första belägget från 2008.
Anders
Foto: Istockphoto