Veckans nyord: grönsaksris
Den nya sortens grönsaksris innehåller inte ris. I stället handlar det om grönsaker som serveras som ersättning för ris.
Kanske associerar den som hör ordet grönsaksris till skolbespisningar där vitt ris med ärtor, majs och paprika finns på matsedeln. Men det grönsaksris som nu blir allt vanligare på tallrikarna äts ofta av personer som vill hålla koll på konsumtionen av kalorier eller kolhydrater – eller både och.
Här är det inte sädesslaget ris som serveras. Det rör sig om exempelvis blomkål (som ofta kallas blomkålsris), morot (morotsris) eller broccoli (broccoliris) som hackas i samma storlek som riskorn. Grönsaksriset tillagas och serveras som tillbehör i stället för ris.
En livsmedelsbutik försöker på Facebook få kunderna att köpa färdigt grönsaksris:
Överraska din partner med en riktigt god och nyttig middag denna lille-lördag! Den här veckan har vi både kyckling och kokosmjölk på extrapris. Tips för en ännu grönare middag: byt ut riset motgrönsaksris, vi har flera goda sorter att välja på!
En användare på Instagram berättar om hemgjort grönsaksris – och om hur det vid detta tillfälle inte blev av blomkål:
Så, i förrgår skulle jag k öpa blomkål för att göra blomkålsris, men kg-priset var såå dyrt (händer v arje år med blomkålen, ändå får jag en chock varje gång och då vet jag ändå att det kommer stiga mer framöver).Så vad gör man då? Jag googlade ”veggie rice paleo” för att se om det fanns recept på andra sorters grönsaks-”ris”.Och det visade sig, att man ju kan göra ris av typ allt ****************************************Så det blev ett broccoli-morotsris, som blev SÅ gott (föredrar nog faktiskt det framför blomkålsris!)
Anders
Foto: Istockphoto