Veckans nyord: från rot till stjälk
Den som lagar mat från rot till stjälk kastar inget i onödan. Det är en matlagningsfilosofi som går ut på att använda allt av ett livsmedel.
En av de senaste årens hetaste trender inom restaurangbranschen är från nos till svans. Kockar som följer denna princip ser till så att inget går till spillo. Hela slaktkroppen ska användas – och inte bara de mest exklusiva styckningsdetaljerna.
En annan trend är att allt fler – helt eller delvis – väljer bort animaliska livsmedel. Motsvarigheten till från nos till svans när det handlar om vegetabiliska livsmedel är från rot till stjälk. Även här är utgångspunkten att så lite som möjligt ska slängas. Genom att minimera svinnet minskar livsmedelsproduktionens klimatpåverkan. Sportamore beskriver från rot till stjälk som en av årets hetaste mattrender:
Nos till svans-tänket som varit trendigt i köttvärlden har nu tagit sig till det vegetariska köket. Att minska matsvinn är viktigt oavsett vilken råvara du lägger på tallriken. Räkna med fler recept som tar tillvara på rötter, stjälkar och frön som du annars hade slängt. Typ picklade vattenmelonkanter och pesto på broccolistjälkar.
Foodly behandlar från rot till stjälk och från nos till svans som synonymer:
Rot till stjälk, från nos till svans – det finns flera sätt att beskriva den nya mattrenden som helt enkelt handlar om att ta vara på allt från ett livsmedel. Koka soppa på oxsvans och pickla vattenmelonens skal – det är dags att gå vidare från vår slita och släng kultur.
Från rot till stjälk är ett översättningslån från engelskan. Där talas det om from root to stalk.
Anders
Foto: Istockphoto