Detektivlek ger koll på spanska på fem dagar

Språkappen Speak tribe lär bara ut spanska, men utlovar i gengäld ett hum om språket på basnivå på bara fem dagar.

Text: Eva Barkeman

Efter att ha valt kunskapsnivå, ålder och anledning till att jag vill lära mig spanska, välkomnas jag av en grön ikongubbe vid namn Jamie. Han ska lära ut spanska på en roligt och enkelt sätt, vilket även inkluderar en detektivlek.

Men först en genomgång av en rad enkla ord och fraser som alla ger poäng när man väljer rätt översättning av fyra engelska alternativ. På första nivån introduceras pronomen och några vanliga ord som nombre, ’namn’, amiga, ’vän’, och hermano, ’bror’. Under övningarna dyker det upp informationsrutor som berättar till exempel att spanskan har ett ’artighets-du’, usted, motsvarande svenskans ’ni’, och ett mer informellt ’du’, .

När första nivån är avklarad kommer ett kriminalfall. På engelska får jag veta att en diamant har stulits från stadsmuseet, och uppgiften är att hitta skurken. Sedan kommer fakta i målet – på spanska – med efterföljande frågor. Nya ord som introduceras är klickbara för översättning till engelska.

Nästa nivå innehåller fler och längre fraser, som buenas tardes, ’god eftermiddag’, dónde está el coche?, ’var är bilen?’, och teléfono de la India para su hermano, ’telefon från Indien till din bror’, som övas om och om igen – alltid med högtalaruppläsning.

Appen kommer från den indiska organisationen Edushire som vill göra utbildning tillgänglig och prisvärd för alla, och fokuserar på att förstå och tala, snarare än på att skriva och läsa. Det handlar alltså inte om grammatik och verbböjningar, utan om att kommunicera enkelt. Och ja, jag tror faktiskt att appen ger ett hum om spanska på fem dagar.

Efter varje nivå kommer dessutom nya ledtrådar i detektivstoryn, som går som en röd tråd genom hela programmet.

Testfakta: Speak tribe

Grundspråk: Engelska.

Antal glosor: Listas inte.

Pedagogik: Introduktion och repetition av vanliga fraser, där man samlar poäng för varje rätt svar. Mellan nivåerna växer en detektivhistoria fram på spanska, där det gäller att förstå innehållet, lista ut sammanhanget och svara rätt – på både engelska och spanska.

Återkoppling: En glad trudelutt om man svarar rätt. Fel svar genererar ett vibrationsburr och en röd ruta, inget värre. Och så får man en ny chans att välja rätt av de resterande tre alternativen. I nästa nivå förlorar man dock en poäng om man svarar fel.

Tävlingsmoment: Inget mer än att klättra vidare till nästa nivå – och försöka sätta dit diamanttjuven.

Design: Enkel och effektiv design.

Vilka språk: Spanska.

Kostnad: De första fyra nivåerna är gratis. Att köpa till fler nivåer kostar några tior. 188 kronor för alla nivåer.

Plattform: Android.