Kalla mig gärna bonnig tant!

Text:

mensskyddstillverkaren Always gjorde 2014 en kampanj som fick stort gensvar. Genom att visa fantastiska saker som unga tjejer gjort, ville man förändra betydelsen av uttrycket like a girl. Från att innebära att något är mesigt, svagt och gnälligt till att stå för kraft, mod och ostoppbar vilja. Detta gjorde man bland annat genom att skapa hashtaggen #likeagirl, som skulle användas när en tjej hade gjort en stark idrottsprestation eller lyckats med något annat storartat.

Jag skulle nog vilja säga att det här är en av de mer lyckade insatserna som har gjorts för att ge styrka och pepp till unga tjejer. För språket och vad man lägger för värderingar i ord är, som vi alla vet, kraftfulla verktyg. Därför kan det göra stor skillnad när betydelsen av en liknelse glider bort från unkna och förtryckande föreställningar och i stället blir något positivt.

Och det finns fler kvinnorelaterade tillmälen. Att någon är tantig betyder enligt synonymordlistan ’nuckig’, ’fjollig’, ’pjoskig’, ’larvig’, ’gammalmodig’, ’omodern’, ’beskäftig’ eller ’småviktig’.

”Det är tanter som är pålitliga och trygga”

En och annan kommer säkert att beskylla mig för att tala i egen sak när jag nu undrar om det finns något mer underskattat i vårt samhälle än just tanter. Det är tanter som hugger i och får saker gjorda. Det är tanter som är pålitliga och trygga. Det är tanter som har kvaliteterna som har förvärvats genom ett långt liv av att kämpa på och bry sig om.

Sedan har vi det här med att kalla någon för bonnig.
I en kartläggning, som gjordes av ett försäkringsbolag förra året, framkom att kontorsanställda ligger i topp när det gäller psykisk ohälsa. En kommunikatör löper exempelvis tre gånger så stor risk att råka ut för en längre sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa än vad en lantbrukare gör.

Och på Instagram flödar torpromantiken för fullt. Efter de senaste årens pandemi och klimatångest har massor av människor kommit på att de inte längre vill bo i stan och jobba på kontor. Nu vill man i stället bli sin egen och bo nära naturen med djur – och hellre äta hemlagad paj gjord på egna hallon i syrenbersån än en exklusiv avsmakningsmeny på en Michelinbelönad krog i storstaden.

Paret Mandelmann är numera större livsstilsförebilder än börsbolagens samlade vd:ar, oavsett vilka flotta taklägenheter de har.

Synonymordboken talar om för oss att bonnig står för ’grov’, ’drumlig’, ’klumpig’, ’ofin’, ’burdus’. Jag tycker att vi tänker om, och i stället menar ’avundsvärd’, ’harmonisk’, ’klimatsmart’ och ’mångkunnig’.

Och förresten, om vi återvänder till tanten: inte ens vi som på pappret har uppnått tantåldern med råge har lust att se tantiga ut. Men att ha en tantig look kan lika gärna vara att ha Jane Fonda, Lena Olin eller Lauren Hutton som stilförebild. Det vill säga skitsnygg, cool, skarp – och fullständigt med i matchen. Att säga att någon är tantig borde kort sagt vara en av de största komplimangerna man kan ge.

Ulrika Good har varit verksam som copywriter i mer än tre decennier, numera som frilans.