Hälsandet är en hälsosam ritual

Text: Patrik Hadenius

Jag var tvungen att titta i mitt papper. Sedan sa jag: ”Ers kungliga höghet, mr ambassador, mina damer och herrar.” Det var i början av september och jag var moderator på ett seminarium om Östersjöns miljö. I publiken satt kronprinsessan Victoria och Lettlands ambassadör Gints Jegermanis. Det kändes ovant, både att ha en kunglighet och ambassadör som åhörare, och att vara så formell.

Hälsandets etikett och språk är spännande. Få språkliga handlingar är så informationsfattiga och samtidigt så uttrycksfulla.

En vän berättar på Facebook att han stött på prins Daniel i svängdörrarna till jobbet på en svensk myndighet. Min vän sa ”Tjena”, prinsen svarade ”Hej”. Jag klickar på gilla. Det är så vi hälsar.

Ändå kan jag försvara det mer formella hälsandet på en konferens. Det är en del av en ceremoni som visar att man respekterar den konstitutionella monarkin (om man nu gör det). Skulle vi sluta med det vore väl poängen med kungligheterna helt borta.

På redaktionen fick vi nyligen besök av en person som jag aldrig hade träffat. Jag tog i hand och sa: ”Välkommen!” Det är hjärtligt men formellt. Vi kan båda gömma oss en stund bakom artigheter, för att hinna komma på vad vi egentligen vill säga.

En av de vanligaste språkfrågorna som vi får till Språktidningen handlar om hur man ska hälsa i e-brev. Än har inte någon neutral form satt sig; vi letar efter något vi kan inleda med utan att avslöja något annat än att vi har goda avsikter.

I det här numret av Språktidningen finns flera artiklar som med lite god vilja kan sägas handla om artificiella språk: dels det språk som maskiner talar när de försöker härma det mänskliga språket, dels nyskapade språk som skådespelare talar i vissa tv-serier och filmer.

I de konstgjorda språken på tv, som dothraki och klingon, är hälsandet flitigt. Men i maskinernas tal är det mer sparsmakat. När hälsade din dator på dig senast?

Jag tror att avsaknaden av hälsningsfraser är ett problem. Och att det är därför mitt förhållande till den talande gps:en är så stelt. Vi har aldrig hälsat på varandra.