Välkommen till Lättlästdagen 2024!

Lättlästdagen 2024 äger rum på Kulturen i Lund fredagen den 22 november. Du möter bland andra Nicolas Lunabba, Moa Eriksson Sandberg och Mårten Melin.

Text:

Lättlästdagen är en nyttig och lärorik heldag för dig som är intresserad av språk, ­läsning och begriplighet – eller som arbetar med personer som har behov av lättläst litteratur. Årets upplaga av Lättlästdagen äger rum på Kulturen i Lund fredagen den 22 november.

I år möter du bland andra författaren Nicolas Lunabba i ett samtal om språk, skrivande och socialt engagemang, tillgänglighetsexperten Karin Forsell som förklarar hur alla kan skriva tillgängliga texter med hjälp av AI-verktyg, författarna Mårten Melin och Moa Eriksson Sandberg som diskuterar betydelsen av lättläst litteratur och knep för att fånga läsarna på bara några få tecken, språkforskaren Ellen Bijvoet som talar om attityder till svenska med brytning, bibliotekarierna Åsa Bengtsson och Karin Westeman samt redaktören Maria Lorentzon som berättar om hur läsombud och högläsare bidrar till att alla får tillgång till litteratur och Linda Fälth, professor i pedagogiskt arbete vid Linnéuniversitetet, som beskriver hur läsinlärning går till och redogör för egen forskning om läsutveckling på lågstadiet.

Fler programpunkter tillkommer.

Lättlästdagen arrangeras av Språktidningen, Vilja förlag och Nypon förlag i samarbete med MTM, Myndigheten för tillgängliga medier. Biljetter kostar 2 600 kronor exklusive moms. I priset ingår föreläsningar, lunch och fika. Moderatorer är Alle Eriksson, förläggare på Vilja förlag, och Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen.