Rädda orden!

Text:

inkommensurabel

Det ord som jag vill slå ett slag för är ordet inkommensurabel. Ordet betyder ju ’ojämförbar’. Anledningen till att jag vill bevara ordet är högst personlig. Under min tid som skolledare inledde jag en konferens för mina kolleger i Borås med att berätta en skröna om en lärarinna som hade tröttnat på att i sin lågstadieklass alltid ha ”veckans ord” och då välja ett vardagligt sådant. Därför tog hon fram arvegodset, Olof Östergrens Våra vanligaste främmande ord, bläddrade, blundade och satte fingret på ett ord – och det blev just inkommensurabel. Sedan fick barnen skriva meningar som Zlatan är inkommensurabel, Britney Spears är inkommensurabel. Det blev föräldrareaktioner och ett stormigt föräldramöte, men allt slutade med att man konstaterade att fröken var inkommensurabel.

– Rolf Bååth

oändlighetsperspektiv

Jag vill be om att få adoptera oändlighetsperspektiv. Som filosofistudent känns det som ett relevant begrepp som jag dessutom säkert använt vid tillfälle.

– Alva Katsoulis

uppgummad

Jag vill gärna adoptera ordet uppgummad. Jag tycker att det är ett underbart ord som verkligen borde användas mer då var och varannan ung tjej i dag är just uppgummade. För att inte tala om unga män! Jag tycker ordet borde kunna användas även för män med man bun.

– Anna Sjökvist

raclettejärn

Vad vore livet utan raclette, den fantastiska schweiziska nationalrätten? Raclette äter man smält med kokt potatis, syltlökar och cornichoner och sköljer gärna ner härligheten med ett eller några glas vitt vin. För att äta raclette behövs förstås ett raclettejärn.

– Annika Önnerlöv

pocker

Här hemma har vi den fula ovanan att svära väldigt mycket. I stället för fan och jävlar så försöker vi nu i stället säga pocker när vi vill svära. Pocker alltså vad ordet används ofta här hemma, då vi är fyra uttrycksfulla personer i hushållet.

– Familjen Åström Genborg

hurril

Härmed vill jag adoptera ordet hurril. Detta ord är det en hel del som förtjänar! Tjuvar och banditer till exempel. När jag växte upp var barnaga tyvärr tillåtet och en hurril (alternativt örfil) kunde utdelas i hemmen, ja till och med i klassrummen på tidigt 1960-tal. I dag får man som tur är inte utdela dylika. Men så länge det finns personer som minns agans fördärv så finns nog ordet kvar.

– Ann-Katrin Lagnefeldt

fyka

Jag adopterar ordet fyka. Det finns inget bättre ord för att beskriva vad snön gör när vinden driver den framför sig, eller vägen som fyker igen på grund av att snö blåser ut på den.

 – Margareta Ahle

möbelhund

Såg att ordet möbelhund har
en otrygg framtid. Känns lite ledsamt. Jag stundar nämligen att snart flytta, och då kan väl min gamla möbelhund få komma till nytta. 

Jonas Leo

elokvens

Jag skulle gärna vilja adoptera ordet elokvens. Det är ett vackert ord – härligt att uttala – och som jag av någon anledning tyckt mycket om sedan jag var ung. Att tala väl är väldigt viktigt (det dunkelt sagda och så vidare), och jag skulle bli så glad om jag fick adoptera ordet elokvens!

– Lisa Mossfeldt Scheltdorf

hibernera

Jag skulle vilja adoptera ordet hibernera då det är ett ypperligt vackert ord för vad jag skulle vilja göra under vinterhalvåret fram till vårens sol kommer åter.

– Katarina Bentzer Berglind

allmänradio

Jag vill adoptera ordet allmänradio och lovar att använda det ofta! Ett mycket vackert ord som betyder att vi tillsammans äger någonting bra. Allmänradio står för kvalitet och mångfald. Allmänradion äger! 

– Dan Lorén

äfsing

Min syster jobbade som arbetsterapeut med vävning. Hon kom hem med säckvis med äfsingar (’varprester’). När min mamma blev pensionär började hon göra tavlor av dem. Hon gjorde ramar av trä som hon spände tyg på. Hon skapade sen bilder av äfsingarna och sydde fast dem på underlaget. Jag har ett par av dem på väggen hemma ,och många frågar hur de är gjorda. Därför vill jag kunna säga att de är gjorda av just äfsingar.

– Lena Olander