Veckans nyord: becknarväska

Text:

Mag- och midjeväskor har blivit inne igen. Nu kallas de ofta becknarväskor.

Att bära en liten väska tvärs över bröstet – och nästan hela vägen upp i armhålan – eller över midjan har blivit en allt starkare trend de senaste åren. Den traditionella mag- eller midjeväskan kallas nu becknarväska. Verbet beckna är slang för ’sälja’ och har lånats in i svenskan från romskan. Beckna är belagt sedan tidigt 1900-tal. Det som becknas är ofta knark. Substantivet becknare används främst i betydelsen ’knarklangare’.

Omni rapporterar att en skola i Göteborg vill få bort plagg och accessoarer som kan förknippas med gängkultur och kriminalitet:

Mjukisbyxor och midjeväskor, så kallade ”becknarväskor”, är några av plaggen som skolledningen är emot.

Men trenden har inte bara snappats upp av ungdomar. Hänt Extra skriver att även programledaren Anders Lundin har setts till med becknarväska:

När han och sonen Adrian var på väg till en fotbollsträning i Liljeholmen kom Anders i jeans, svart jacka och en… manpurse! En sån liten väska eller accessoar som främst syns på Stureplansmän och i Stockholms förorter där den istället kallas becknarväska. Populär bland kidsen, ungdomligt av Anders.

Folkbladet berättar om ett rättsfall i Valdemarsvik där en man åtalas för mordförsök:

En så kallad becknarväska, en magväska eller mindre axelremsväska som är vanlig bland narkotikaförsäljare, försvann under bråket och har inte kommit tillrätta.

Becknarväska är belagt i svenskan sedan 2016. Ordet har ökat i användning sedan 2019.

Anders

Foto: Pexels