Veckans nyord: jomo

Text:

Somliga upplever ständigt fomo, rädslan för att missa något spännande som händer. Nu växer motrörelsen jomo. Här läggs det vikt vid lugn och ro i stället för att stressa från den ena saken till den andra.

Fomo (’oro för att missa något särskilt intressant eller roligt’) var ett av orden på Språktidningens och Språkrådets nyordslista 2016. Det är en akronym för fear of missing out. Det är inte ovanligt att fomo betraktas som ett mycket tidstypiskt fenomen. Rädslan för att inte vara med när något riktigt spännande händer riskerar att skapa stress.

Men ibland är det inte så dumt att strunta i jakten på den för stunden häftigaste upplevelsen. Det anser åtminstone den motrörelse som talar om jomo, en akronym för joy of missing out. En inspirationskälla till detta förhållningssätt är Christina Crooks bok The joy of missing out – finding balance in a wired world från 2015.

Jomo är belagt i svenskan sedan 2016. Ordet nämndes som en motsats till fomo i en kommentar till det årets nyordslista. Då hade ordet använts i ytterst begränsad omfattning i svenskan. Sedan dess har användningen ökat något.

En av de personer som praktiserar jomo är författaren Hillevi Wahl. Hon skriver i Topp Hälsa om fenomenet:

Jag tror att JOMO-rörelsen har helt rätt. Vi måste ta tillbaka makten över våra liv. Vi måste inse att det inte är meningen att vi ska vara intresserade av allt eller gå på alla fester. Vår hjärna vill göra en sak i taget. I lugn och ro. Och få tid att processa det vi har varit med om.

Även i Amelia behandlas jomo som en välkommen motreaktion på fomo:

Jomo (joy of missing out) har ersatt sin ängsliga kusin Fomo (fear of missing out). Nu vågar vi vara nöjda med våra egna val och inte lika oroliga att missa något. Åh, så skönt. Äntligen ett kravlöst ord i tiden!

Anders

Foto: Istockphoto