Veckans nyord: ASMR

Text:

ASMR har de senaste åren blivit allt vanligare. Ibland kallas fenomenet hjärnorgasm. Det handlar om viskningar, skrapljud och annat som framkallar en känsla av välbehag hos åhöraren.

I Sverige började medier 2013 att rapportera om trenden ASMR, en akronym för autonomous sensory meridian response (’autonom sensorisk meridiansk respons’). Fenomenet hade då funnits på nätet i några år. Denna intima och multi-sensoriska stimulering kan uppnås på olika sätt. Ofta rör det sig om försiktiga viskningar och olika typer av knaster-, skrap- och prasselljud. Men det kan också handla om ljud från brasor och porlande vatten.

I dag sprids ASMR i stor utsträckning via poddar och filmer på Youtube och liknande webbplatser. Den som är mottaglig reagerar med en känsla av välbefinnande. Många beskriver den som ett pirrande i hjärnan. Det har i sin tur medfört att vissa referar till ASMR som hjärnorgasm. Så här skriver Maria Brander i Expressen:

Halvvägs in i pratet märker jag nämligen hur det börjar gå sköna rysningar genom kroppen. Wow! Ambassadören har triggat en ASMR-upplevelse hos mig, det som också kallas hjärnorgasm, och som man kan få av ganska innehållslösa, men ända hypnotiska saker som viskningar eller prasslande. Det pirrar i hela hårbotten, längs med nacken, ut mot fingertopparna. Jag ryser, och inser att jag 1) är helt knäpp 2) fortsättningsvis inte ska underskatta behovet av snäll tristess.

Nyheter 24 skildrar fenomenet på ett liknande sätt:

Det brukar kännas som en rysning som börjar runt huvudet och ilar ner mot ryggen, ibland även ner till armarna. Gåshuden brukar komma som ett brev på posten i samma veva. Några av de vanligaste ASMR-fenomenen är ljudet av smackande läppar, folk som pratar långsamt och mjukt eller viskande, sprakande brasor eller rinnande vatten.

I Dagens Nyheter berättar Hanna Fahl om första mötet med ASMR:

En sked i en burk snabbkaffe. Det mjuka rasslet av kaffekornen när de noggrant hälls ned i en mugg. Kokande vatten, lite mjölk. I förgrunden en röst, inspelad med stereo­mikrofon, som viskar tyst på ryska. Kommentarerna på Youtube­klippet är entusiastiska: ”Det är som om moder natur själv hade gett oss en ASMR-video som gåva”, ”Vilken fantastisk, koncentrerad dos ASMR!” Att upptäcka den internetsubkultur som är ASMR är att falla ned i kaninhålet och se en ny, fullkomligt bisarr värld öppna sig.

Hjärnorgasm är – i denna betydelse – belagt i svenskan sedan 2013. ASMR är belagt sedan 2012. Användningen har ökat i takt med att fenomenet fått större spridning.

Anders

Foto: Istockphoto