Var tionde amerikan talar spanska i hemmet

Text:

Minst 37,6 miljoner amerikaner talar spanska i hemmet. Spanska, som talas av drygt var tionde amerikan, är därmed det klart största språket i USA efter engelska. Det uppger Pew Research Center.

Med 316 miljoner invånare är USA världens tredje folkrikaste nation efter Kina och Indien. Antalet spansktalande ökar i landet på grund invandring från Latinamerika och växande grupper av invånare med rötter i spansktalande länder.

Alla spansktalande har dock inte en sådan bakgrund. Av de 37,6 miljoner amerikaner som talar spanska i hemmet har 2,8 miljoner inte språket som sitt modersmål. Många av dem bor i ett hushåll där någon har spansktalande bakgrund.

Lika många, 2,8 miljoner, talar kinesiska (där ingår både mandarin och kinesiska), 2,2 miljoner talar hindi, urdu och andra indiska språk, 2,1 miljoner talar franska eller fransk kreol, 1,7 miljoner talar tagalog, 1,4 miljoner talar vietnamesiska, 1,2 miljoner talar tyska och 1,1 miljoner talar koreanska.

Undersökningen omfattar amerikaner som har fyllt fem år. Det betyder att det verkliga antalet spansktalande är högre än 37,6 miljoner.

Anders