Skriv som du är när du är dig själv!

Text: Emilia Emtell

Ovårdade ord som lixåm och meh! är vanliga i språkkonsulters fejsbuckstatusar. Lika ofta står det implementera och inkomma i de texter vi språkgranskar. Stilskillnaden är hissnande. Kan en person som på allvar skriver fejsbuck granska myndighets­rapporter?

Jodå. Vi språkkonsulter är kameleon­ter som byter språkdräkt efter arbetsplats. På jobbet skriver jag som din arbetsplats säger att den är. Det gör väl du också?

Klarspråk är just nu språktrenden i det offentliga. Texter från det allmänna ska vara vårdade, enkla och begripliga. Lätt att både säga och hålla med om. Men räcker det för att få till skön bruksprosa?

Nej, knappast. En bra text måste också bottna i avsändaren. En arbetsplats som står för tradition och slutenhet ska självklart få fortsätta att skriva ersättning utgår till någon som ska få pengar. Det är måhända inte begripligt, men det speglar vem avsändaren vill vara.

Men om din arbetsplats lutar sig mot sköna klyschor som öppen och nytänkande, då har du goda förutsättningar att få in både du och hen i texterna. För om man skriver som man säger att man är, då kan man bli sådan en vacker dag.

En gnutta berättarglädje är inte heller fel för den som vill nå fram. För inte måste väl texter i arbetslivet vara tråkiga? Jag fick in en begriplig häst i en momshandledning en gång.

Det är nog längtan efter färg som får många språkkonsulter att bryta mot vårdade normer på fritiden. Kanske är det också vårt sätt att markera att vi inte är de språkpoliser många tar oss för. På jobbet skriver jag i din tjänst. Men på fejsbuck, där skriver jag som jag är.