Nyorden i mina drömmar

Ulrika Good SPANAR:

Text:

Bild: Gustaf Öhrnell Hjalmars

På landet har vi i familjen uppfunnit ordet lyxkissa. Det är när man är tillräckligt nödd, tvungen eller lat för att kissa på eltoan (= förbruka el) i stället för att göra det utomhus eller på utedasset. Ett ord i ett väldigt oskyldigt sammanhang jämfört med de verkliga tragedierna som utspelar sig i världen just nu, men ändå ett litet tecken i tiden.

Pandemi, coviddöd och vaccinmotstånd. Ukrainakriget, klimatkris och skenande inflation. Dito bränsle- och el- och matpriser. Gängkrig, dödsskjutningar och svikna vallöften. SJ:s bokningssystem och Elon Musk köper Twitter. Det är några av anledningarna till att det inte har varit något lyckopiller att läsa nyheter och att leva i samtiden de senaste åren. Lågvattenmärkena och skräckscenarierna har stått som spön i backen, vilket så klart smittat av sig på nyorden som uppkommit. Förra omgångens nyordlista präglades starkt av både corona och klimatkris; vi kunde läsa om såväl coronahund och domedagsskrollande som nettonollmål, vaccinpass och zoomtrötthet.

I samband med mina dagdrömmar om drastiska vändningar och bättre tider funderar jag över vilka nyord jag hade velat se i kommande års nyordslistor.

Vad sägs om att orden som spontant uppkommer i närtid låter ungefär så här:

Överträffningsöverraskad: ett ord som beskriver fenomenet när Instagramanvändare världen över lägger upp bilder på sina positivt överraskade ansiktsuttryck som är resultatet av klimatmål som överträffas med råge.

Elchockad: när människor tar del av banbrytande innovationer som gör att elen tar jättekliv nedåt, både när det gäller förbrukning och pris, blir de helt enkelt elchockade. (Kallas också el-elände-ände.)

Barbropriser: ordet har sitt ursprung i att det dyker upp (exempelvis) en tant som heter (exempelvis) Barbro som gör något (fråga mig inte vad) som innebär att priser på allt möjligt störtdyker. Motsatsord: Putinpriser.

Fredshets: ett ord som uppstår när världen undan för undan kommer överens om att lägga ner det där med krig.

Gänghäng: tillståndet som uppstår när gängen upplöses, man skiter i det här med vedergällningar och dödsskjutningar och börjar hänga tillsammans i stället.

Kursrush: ordet beskriver den eufori många känner när börsen plötsligt vänder och börjar en stabil klättring uppåt igen.

Kupésuccé: ett ord som dominerar nyhetsrubriker som handlar om att SJ (väldigt!) oväntat tar ett jättekliv framåt när det gäller restider, turtäthet, bokningssystem och punktlighet.

Framtidshopphopp: när så många positiva förändringar sker på en och samma gång är det många som börjar få förhoppningar om att känna framtidshopp, de får framtidshopphopp.

Sidenängel: ett motsatsord till batikhäxa. Uppstod samtidigt som näthatet likt dinosaurierna dog ut.

Räntetårta: när utlåningsräntan sjunker till rekordlåga nivåer igen är det många som vill knyta på sig förklädena och baka ett smaskigt bakverk som bär detta namn. Med grädde på toppen.

Vi säger så, eller hur?

Ulrika Good har varit verksam som copywriter i mer än tre decennier, numera som frilans.