Rappakalja räddar julen

Text: Eva Barkeman

Ordet är fjöl. Betyder det 'brödspade', 'jord som är lätt att gräva i', 'fotställning' eller 'tunn vattenstråle'? frågar Maria Ögren.

Alla kliar sig i huvudet, ingen har förstås rätt i sina förklaringar. Fjöl visar sig betyda 'fotställning'.

- Va? Hur ser en sådan pose ut? undrar David Engstrand.

- Pose? Det måste väl ändå vara en ställning att placera foten på, säger Jan Silverudd och jag med en mun.

Vi spelar rappakalja i höstmörkret. Detta sällskapsspel, med tjugo års bluffande på nacken, är en klar favorit. Det är också ett riktigt partyspel, trots den koncentrerade tystnaden när vi klurar på de bästa förklaringarna. Kan amenorré vara en djurcirkus i 1700-talets Frankrike? Och är jugularfåra verkligen en uttorkad flodbädd? Man lär sig en del nya ord, men framför allt skrattar man åt de knäppaste förklaringarna. Som den där med nepalesisk havskajak - som ju är en rätt osannolik pryl i ett bergsland.

Ännu mer skratt genererar ordförklaringsspelet Alias. Även här gäller det att vara kreativ och associera snabbt - allt på tid förstås. Knappast något för personer med svagt hjärta. Ordet maskulin är lätt att gestalta med inte feminin, medan ett så enkelt ord som slå visar sig vara svårare att förklara. (Ska man tänka slå som i örfil eller som i lås? Där går man lätt vilse i ordlabyrinten. För om slå är lås, kan lås vara regel, och regel vara lag och lag vara sky och sky kan vara himmel ... ) Pass, nästa ord.  Stopp, tiden är ute. Nu är det vår tur!

Spelet går vidare, liksom vårt test.

Som inbitna spelare av regelrätta bokstavsspel som Alfapet, gillar vi förstås Korsordsspel, där man på en minut ska skapa så många ord som möjligt av 20 tärningar i ett sammanhängande "korsord". Men det är stressigt.

- Nästan som ett Vasalopp, pustar David, efter att ha lyckats med bravaden att använda alla 20 tärningarna under en och samma omgång.

Men spelet Vem får sista ordet? sågar vi unisont, eftersom det är högst luddigt vilka ord som ska godkännas. Duger till exempel rulltårta på bokstaven r i kategorin "Saker folk samlar på"? David räddar sig i sista stund genom att slänga ur sig ordet raritet innan klockan brölar. Men är det rätt att ge Maria godkänt för luderfångare på l i kategorin "Hos polisen?"  Vi enas skrattande om att det åtminstone är nyskapande, även om Jan misstänker att hans pappa, som arbetat inom polisen, kanske inte skulle känna igen just det ordet.

Efter en heldag med nio ordspel av olika karaktär vet vi att det är ganska svårt att jämföra dem. Alfapet, Korsordsspel och Hänga gubben är stillsamma bokstavsspel, medan Alias, Rappakalja och de övriga är sällskapsspel med mera action. Bara Qube är ett frågespel.

I många av 2010 års spel används för övrigt en vanlig tärning, en pinal som faktiskt kastats i Skandinavien ända sedan vikingatiden, utan att kastas bort. Tyvärr har de plockat bort tärningen ur den nya upplagan av Rappakalja, men vi är ändå överens om att det är julens absolut bästa sällskapsspel.