Nytt poddavsnitt om snippadomen och ordboken

När domarna var osäkra på betydelsen av snippa friades en 50-årig man för våldtäkt mot barn. Men kan en ordbok användas på det här sättet i ett rättsfall?

Text:

Bild: Kajsa Göransson, Emelie Asplund

Fyra av fem domare i Hovrätten för västra Sverige var osäkra på vad en 10-årig flicka menade med snippa. I Svensk ordbok hittade domarna definitionen ’det yttre kvinnliga könsorganet’. Därför friades en 50-årig man från våldtäkt mot barn trots att rätten ansåg att det var styrkt att han ”haft ett finger inne i snippan”. Att domarkvartetten inte kände till ordet snippa och lutade sig mot en ordboksdefinition för att frikänna mannen ledde till en intensiv debatt samtidigt som många på olika sätt protesterade mot domslutet.

Louise Holmer är forskare i svenska vid Göteborgs universitet och en av redaktörerna för Svensk ordbok. I det här avsnittet av Språktidningens podd samtalar hon med Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen, om hur snippa kom in i ordböckerna, om det går att använda en ordbok som facit över språkbruket och om hur redaktionen nu ser över definitionen av ordet.

Om du vill stödja Språktidningens podd ekonomiskt kan du skicka ett bidrag genom Swish till 123 110 0726.