Vi tittar närmare på fyra nya ord

Text:

spårpixel

Spårpixlar registrerar beteenden på internet.

Spårpixlar eller spårare är datorprogram som håller koll på vilka sidor en person besöker på nätet. Den information som samlas in används sedan för att skräddarsy vad användaren får se på andra webbplatser. Ofta handlar det om annonser som anpassats efter användarens beteende. Sveriges Radio berättar om hur spårpixlar fungerar på Facebook: ”Facebook samarbetar med andra företag om att spåra vad vi gör på nätet. Ja, du vet – om du besöker en hemsida som säljer snöskyfflar så ser du plötsligt annonser för snöskyfflar på Facebook. Det här gör Facebook genom att lägga ett litet spionprogram på andra hemsidor. De kallas spårpixlar.”

rot till stjälk

Den som följer filosofin rot till stjälk kastar inget i onödan.

En av de hetaste trenderna inom restaurangbranschen är nos till svans. Kockar som följer denna princip använder hela slaktkroppen och ser till så att inget går till spillo. Motsvarigheten när det gäller vegetabiliska livsmedel är rot till stjälk. Även här är målet att så lite som möjligt ska slängas. Sportamore magazine beskriver rot till stjälk som en trend på uppåtgående: ”Nos till svans-tänket som varit trendigt i köttvärlden har nu tagit sig till det vegetariska köket. Att minska matsvinn är viktigt oavsett vilken råvara du lägger på tallriken. Räkna med fler recept som tar tillvara på rötter, stjälkar och frön som du annars hade slängt. Typ picklade vattenmelonkanter och pesto på broccolistjälkar.”

incel

Att leva i ofrivilligt celibat kan kallas incel.

Flera våldsdåd har på senare tid kopplats till incelrörelsen. Ordet incel är inlånat från engelskan. Incel är bildat till involuntary celibacy, ’ofrivilligt celibat’. Det rör sig främst om unga män som inte lyckats hitta någon partner. På nätet samlas ”incels” i forum där de ofta fantiserar om våld mot kvinnor som ett sätt att hämnas avsaknaden av ett kärleksliv. Harry Skärlund skriver i Expressen om de attityder som präglar rörelsen: ”Enligt incels världsuppfattning är allt biologiskt. Antingen föds du som en attraktiv man (muskulös, tuff, sportig) och tjejer dras till dig, eller så föds du oattraktiv och är evigt dömd till ensamhet.”

deepfake

En deepfake syftar till att föra publiken bakom ljuset.

Deepfake är en avancerad form av manipulation där syftet är att lura publiken. En deepfake skapas med datorprogram som gör det möjligt att till exempel klippa in ansikten i filmer på ett så sofistikerat sätt att fusket är nästan omöjligt att avslöja. Det går alltså att få det att se ut som politiker säger sådant som de aldrig har sagt. Flera deepfakes har redan fått stor viral spridning. Ålandstidningen skriver att de sannolikt kommer att bli fler i framtiden: ”Deepfakes är här för att stanna. De kommer bara att bli bättre och bättre och enklare att skapa hemma.”