Vi tittar närmare på fyra nya ord

Text:

1. intryckssanera

Att intryckssanera är att ta bort störande moment.

När det finns mycket saker runt omkring kan det vara svårt för elever att rikta uppmärksamheten mot det är viktigast. Genom att intryckssanera lokaler blir det lättare att koncentrera sig. Sveriges Radio rapporterar om ett kommunalt projekt som ska underlätta skolgången: ”Fram till 2020 ska Norrtälje kommun se över lokalerna på sina 25 skolor och 31 förskolor för att anpassa dem bättre efter barn med ADHD och autism. Exempelvis ska klassrum gå att skärma av och väggarna ska ’intryckssaneras’. Det handlar helt enkelt om att ta bort en del teckningar och information som slukar energi från intryckskänsliga elever.”

2. grönsaksris

Den som vill äta kalorisnålt väljer grönsaksris i stället för vanligt ris.

Grönsaksris blir allt populärare bland personer som vill äta mindre kalorier eller kolhydrater. Här är det inte sädesslaget ris som serveras – i stället rör det sig om till exempel blomkål, i blomkålsris, morot, i morotsris, och broccoli, i broccoliris. Grönsakerna hackas i samma storlek som risgryn, tillagas och serveras som tillbehör på samma sätt som vanligt ris. Så här försöker en livsmedelsbutik i Uppsala få kunderna att välja grönsaksris: ”Tips för en ännu grönare middag: byt ut riset mot grönsaksris, vi har flera goda sorter att välja på!”

3. krisskådespelare

En krisskådespelare påstås ha hyrts in för att agera ögonvittne.

Terrordåd och andra attentat ger på nätet snabbt upphov till spekulationer och konspirationsteorier om motiv och gärningsperson. Ofta ifrågasätts ögonvittnens berättelser. Det är inte ovanligt att de pekas ut som inhyrda krisskådespelare. Personerna beskylls för att vara på plats för att sprida den version av händelseförloppet som den hemliga beställaren vill förmedla till allmänheten. Dagens Nyheter berättar om hur sådana rykten fick fäste efter en massaker på en amerikansk skola: ”Efter skolmassakern i Parkland, Florida, har konspirationsteorier snabbt spridits i sociala medier och på högerextrema sajter. Några av de över-
levande eleverna pekas ut som ’krisskådespelare’ och händelsen som en ’false flag’-operation.”

4. parbesiktning

På en parbesiktning granskas en relation i förebyggande syfte.

När ett par söker hjälp för att rädda en krisande relation kan det vara för sent. Ett sätt att förebygga problem kan vara en parbesiktning. Tillsammans med en terapeut diskuteras eventuella brister i förhållandet. Syftet är alltså att paret ska kunna ta itu med problem innan de blir så stora att de blir olösliga. Tidningen Land skriver om parbesiktning som ett växande fenomen: ”Vissa par som vill försäkra sig om att de är på rätt spår har till och med börjat gå på par-check. Det innebär ett slags parbesiktning som kan jämföras med att man besiktar bilen eller går till tandläkaren.”