Brev till Språkpolisen

Text:

Jag blir väldigt irriterad när företrädare för radio och tv använder ordet webben eller vebben, när man hänvisar till internet. Det sker så konsekvent att man misstänker att mediernas språkgranskare rekommenderat detta oskick!

Bengt

Jag börjar tröttna på all tv-reklam där det stockholmsk–amerikanska uttalet av r är allenarådande. De enda gångerna man hör andra dialekter än stockholmska är när reklambyråerna vill göra komiska inslag, som typiskt försiggår på östgötska, skånska, gotländska, värmländska etcetera.

Tomas

Jag retar mig på att folk säger egenkligen när de inte orkar säga egentligen. Landa ner är ett annat uttryck. Hur gör man när man landar utan att komma ner?

Ewa

Otroligt många uttalar Schweiz /sssssssveitsch/. Eftersom det är så vanligt förekommande har jag slutat att anmärka på det.

Susanne

Som före detta korrekturläsare och språklärare hajar jag dagligen till när jag lyssnar på radio eller ser på tv. Dels-dels har blivit dels-men även, och både-och har blivit både-men också. Usch! Så har vi programledare och litteraturrecensenter som säger /triologi/. De om några, borde väl veta att det heter trilogi!

Margareta