Sökfest i nya SAOB

Text:

Den som väntar på det sista bandet av Svenska Akademiens ordbok får vänta ytterligare några år. Men redan i dag öppnas en ny webbplats för ordboken. Den omfattar uppslagsorden a till vedersyn.

Svenska Akademiens ordbok är en historisk ordbok som beskriver svenskt skriftspråk från 1521 till i dag. Beslutet om ordboken klubbades redan 1787, men det skulle dröja ända till 1898 innan det första bandet utkom. Tidigare har redaktionen siktat på att ge ut det sista bandet under 2017, men det kommer att bli senare än så.

Ordbokens webbplats har sedan 1997 varit en guldgruva för den som till exempel söker information om hur och när ett ord användes i skrift för första gången. I dag lanseras en uppfräschad webbplats. Sökmöjligheterna är visserligen något färre, men i gengäld går all text att citera eftersom den nu är teckenrätt.

Den som saknar den gamla webbplatsen behöver inte misströsta. Den finns fortfarande kvar.

Språktidningen skildrade redaktionens arbete med Svenska Akademiens ordbok i en artikel 2009. Sedan dess har Christian Mattsson tagit över som chef.

Anders