Veckans nyord: yoloa

Text:

Yolo – en akronym för engelskans you only live once – har blivit något av en modern motsvarighet till carpe diem. Den som yoloar kan sägas göra detsamma som den som carpar, ’att fånga dagen’. Men i yolo finns ibland en ton av dumdristighet eller misslyckande som saknas i carpa. Det kanske mest kända exemplet på detta är rapparen Jew’elz, Ervin McKinness, som twittrade yolo samtidigt som han körde bil berusad. Så här rapporterade Nyheter 24 om händelsen som ledde till hans död:

McKinness var, som Daily Bulletin rapporterar, ute och körde i Ontario tillsammans med Marquell Bogan, 23, Dylan George, 20, Jonathan Watson, 21 och JaJuan Bennett, 23. Via McKinness twitterkonto @ink2flashyy kan man följa kvällen. ”Full som fan, sladdar runt i 120” skrev han vid tjugo över ett på söndagkvällen och avslutade tweeten med YOLO (You Only Live Once). Någon minut därefter skrev han den sista tweeten han hann med, där han uppgav att han körde bil och drack samtidigt. Sedan krockade bilen med en vägg. Fyra av bilens fem passagerare förklarades döda på plats, medan Marquell Bogan dog på sjukhuset strax efteråt.

You only live once brukar enligt Wikipedia tillskrivas skådespelaren Mae West. I Sverige har användningen av yolo exploderat under de två senaste åren. Akronymen används främst i informellt ungdomsspråk men har vid några tillfällen också letat sig in i massmedierna.

Yoloa har också blivit ett verb. En bloggare, som i Norge fotograferat en skylt med texten fotografering / filming forbudt, kommenterar i ett inlägg bilden så här:

HAH! Living on the edge osv. Jag bara yoloar genom livet.

En annan bloggare efterlyser i ett inlägg vänner som tar studierna på mindre allvar:

Synd bara att det inte händer några roligheter. Snart är det provperiod = alla mina vänner stänger in sig i sina rum, kopplar bort omvärlden och pluggar 27 timmar om dygnet. Och jag själv har nästan inga prov så då får jag forever alona i två veckor tills dom kryper ut ur sina grottor igen. Trist. Nåja. Jag får väl skaffa värsta opluggiga vännerna som yoloar runt 27 timmar om dygnet istället.

Anders