Tvåspråkighet håller alzheimer på avstånd

Text:

Människor som talar flera språk tycks få en tåligare hjärna. De har nämligen större motståndskraft mot Alzheimers sjukdom. Ny forskning visar att tvåspråkigas hjärnor hinner bli dubbelt så skadade som enspråkigas innan symptomen utbryter, vilket enligt forskarna bevisar att flerspråkighet försenar sjukdomens intrång.

Studien utfördes av forskare vid St. Michael's sjukhus i Toronto. De jämförde två grupper som nyligen diagnostiserats med alzheimer: en grupp med tvåspråkiga och en med enspråkiga personer. Först testade de kognitiva förmågor som uppmärksamhet, minne och organisationsförmåga, och fann att båda grupperna låg på samma nivå. Sedan studerade de försökspersonernas hjärnor med hjälp av datortomografi. Hos de tvåspråkiga dröjde symptomen mycket längre med att visa sig. Jämfört med de enspråkiga hade de flerspråkiga när symptomen bröt ut dubbelt så mycket skador på de delar av hjärnan där alzheimer brukar slå till.

Forskare har tidigare funnit att tvåspråkiga drabbas av alzheimer upp till fem år senare än enspråkiga. Men detta är det första beviset som tagits fram med neurovetenskapliga metoder.

Tom Schweizer, forskare i neurovetenskap och ledare för studien, menar att språklig träning håller hjärnan frisk. Eftersom tvåspråkiga ständigt växlar mellan olika språk håller de hjärnan aktiv och flexibel, och den kan då fortsätta att fungera väl även när delar av den förfaller. Att lösa korsord eller sudoku är andra bra sätt att träna hjärnan på.

Att tala flera språk garanterar inte att alzheimer håller sig borta för alltid, påpekar Tom Schweizer. Men hjärngympa kan alltså vara ett sätt att försena inträdet av den sjukdom som ingen medicin ännu har kunnat bota.

Här kan du läsa mer om hur Alzheimers sjukdom påverkar språket.

Camilla