Att sätta personen först sägs ofta vara det mest inkluderande språkbruket. Men finns det några bevis för att vi ser annorlunda på människor när vi säger person som tigger i stället för tiggare? I det här avsnittet av Språktidningens podd diskuterar språkforskaren Lena Lind Palicki och chefredaktören Anders Svensson olika knep för att skriva utan att diskriminera men utan att göra språket krångligt.

I Språktidningen 2/2021 – som börjar delas ut till prenumeranter i dag och som finns i butik 23 februari – skriver Lena Lind Palicki om det så kallade person först-språket. Du kan beställa numret här eller pröva 2 nummer av Språktidningen för 99 kronor.

Du hittar podden hos AppleSpotifyAcastGoogle PodcastsSoundcloud och Youtube.

Om du vill stödja podden ekonomiskt kan du skicka ett bidrag genom Swish till 123 157 9937.

0 kommentarer

 

Ska vi skilja på material och materiel? Vad är skillnaden mellan problem och problematik? Är gofika ett onödigt reklamord? Och varför blir vissa irriterade på förkortningen mvh?

I det nionde avsnittet av Språktidningens podd samtalar chefredaktören Anders Svensson samtalar med språkvetaren Lena Lind Palicki om några aktuella språkriktighetsfrågor.

Du hittar podden hos Apple, Spotify, Acast, Soundcloud och Youtube.

Om du vill stödja podden ekonomiskt kan du skicka ett bidrag genom Swish till 123 157 9937.

Anders

 

Prenumerera! Pröva 2 nummer av Språktidningen för 99 kronor.

0 kommentarer

Synen på rätt och fel i svenska språket är ämnet för det sjunde avsnittet av Språktidningens podd. Språktidningens chefredaktör Anders Svensson samtalar med språkvetaren Lena Lind Palicki om synen på rätt och fel i svenska språket. Kommer vi att skilja på var och vart i framtiden? Hur påverkas vårt skriftspråk av talspråket? Är uttrycket komma till bukt med på väg att bli accepterat? Och varför behövs pedagogiska lögner i skolan?

Du hittar podden hos Apple, Spotify, Acast, Soundcloud och Youtube.

Om du vill stödja podden ekonomiskt kan du skicka ett bidrag genom Swish till 123 157 9937.

Anders

1 kommentarer

 

Här är premiäravsnittet av Språktidningens podd! Gäst i det första avsnittet är Lena Lind Palicki, lektor i svenska vid Stockholms universitet. Hon samtalar med Språktidningens chefredaktör Anders Svensson om de, dem och dom – en av de senaste årens mest omdiskuterade språkriktighetsfrågor.

I Språktidningen 5/2019, som är ute nu, skriver Lena Lind Palicki tillsammans med Susanna Karlsson om just hur synen på pronomenen de, dem och dom har utvecklats. I podden tar hon bland annat upp hur synen på dom har förändrats och hur hon tror att användningen av de, dem och dom kommer att se ut i framtiden. Dessutom tipsar Lena Lind Palicki om knep för att göra rätt för den som tvekar i valet mellan de och dem.

En liten rättelse! Efter drygt 14 minuter talar jag, Anders Svensson, om stilrutan i Svenska Akademiens ordbok. Det ska förstås vara Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien och inget annat.

 

Du hittar podden hos Apple, Spotify, Acast, Soundcloud och Youtube.

Om du vill stödja podden ekonomiskt kan du skicka ett bidrag genom Swish till 123 157 9937.

Nästa avsnitt av podden släpps den 12 augusti. Där möter Anders Svensson språkforskaren Karin Milles för ett samtal om jämställt och könsneutralt språk.

Anders

0 kommentarer

Språkforum är Språktidningens årliga evenemang där språket står i centrum. UR har tidigare spelat in hela dagen och sänt den i efterhand, men i år blev det inte så. I stället tog vi kameran i egna händer och filmade samtliga föredrag. Kvaliteten är förstås inte lika vass – men för dig som missade dagen eller vill se om en programpunkt du uppskattade särskilt mycket hoppas vi att det kan funka fint som ett substitut.

http://youtu.be/a_kVfEmaC8A

Språktidningens chefredaktör Patrik Hadenius var dagens första talare. Han berättade om språkintressets utveckling i Sverige och vilka faktorer som påverkar den.

http://youtu.be/-afG-abHCzI

Språkforskaren och författaren Siv Strömquist talade om skiljetecken och skrivtecken och dess olika funktioner.

http://youtu.be/jdA6zJCLb9A

Hans Rosenfeldt, som bland annat skriver deckare och manus till tv-serien Bron, berättade i ett samtal med Patrik Hadenius om sitt skrivande.

http://youtu.be/tiLpjFzvWd8

Språkforskaren och retorikexperten Gunilla Almström Persson skildrade vilka språkliga medel som skapar makt i samtal.

http://youtu.be/9tTHJsR-2b0

Översättaren Kerstin Gustafsson samtalade med Patrik Hadenius om sina knep för att hitta rätt ton i texten.

http://youtu.be/YRkpXQsXCws

Improvisationsstudion bjöd på underhållning med språktema efter lunchen.

http://youtu.be/kWeay6Bvbjc

Copywritern Mikael Rosén diskuterade vad som kännetecknade skrivande för bland annat myndigheter och organisationer.

http://youtu.be/851HKnAAGAU

Henrik Nilsson, TNC, Lena Lind Palicki, Språkrådet, och Bo Löfvendahl, Svenska Dagbladet, samlades i en paneldiskussion om språkfrågor och språkvård.

http://youtu.be/WlQRPQGaVoY

Författaren Lena Andersson avslutade årets Språkforum genom att tala om sitt skrivande och sitt förhållningssätt till språket.

Anders

0 kommentarer
Prenumerera på RSS - Lena Lind Palicki