Veckans nyord: webbläkare, nätläkare, mobilläkare
Läkaren har flyttat in i mobiltelefonen. Nu kan patienter ”träffa” läkaren genom virtuella vårdcentraler. Sådana läkare kallas webbläkare, nätläkare och mobilläkare.
Den senaste tiden har flera olika läkartjänster lanserats där patienter får kontakt med läkare eller sjuksköterskor genom en app eller över nätet. Flera av dessa tjänster marknadsför sig som virtuella vårdcentraler. Vid årsskiftet tog ett sådant företag över en vårdcentral i Vingåker. Dagens Medicin rapporterade då om hur digitala vårdbesök skulle bli gratis.
Syftet med tjänsterna är att göra det lättare att komma i kontakt med läkare. De som arbetar som webbläkare, nätläkare och mobilläkare hinner ”ta emot” fler patienter. Men det finns frågetecken kring förändringarna. Läkartidningen berättade nyligen om en utvärdering som gjorts i Region Jönköpings län:
Granskningen visade att nätläkarna i en klar majoritet av fallen ställt diagnoser på felaktiga grunder. Och i många sådana felaktiga fall hade patienterna fått antibiotika.
I en ledare i Expressen diskuteras för- och nackdelar med systemet:
Bör nätläkare få sjukskriva människor som de aldrig har träffat, till exempel? Tja, om man kan visa upp världens mest influensamosiga nuna i mobilen kanske det är vettigare att man sjukskrivs den vägen än går till en vårdcentral och hostar ner sina medmänniskor. Mer otydliga tillstånd ter sig däremot olämpliga att sjukskriva för via telefon, i en tid då ohälsotalen är höga och måste ner, inte upp.
Norrbottens-Kuriren berättar om hur ett ”besök” hos en webbläkare kan gå till:
Ett besök hos nätdoktorn går i praktiken till så att patienten loggar in med sitt Bank ID, fyller i ett symtomformulär och får sedan ett videomöte med en läkare vid en bestämd tid. Konsultationen tar 10–15 minuter och kostar 250–300 kronor. Bedömer läkaren att personen är i behov av medicin eller vidare vård skrivs ett recept eller en remiss ut. Webbläkarna kan även skriva sjukintyg under förutsättning att ingen fysisk undersökning krävs.
Mobila läkare – som ibland skrivs mobilläkare – har funnits länge. Här rör det sig om läkare som gör hembesök. Den nya typen av mobilläkare är däremot synonym med webbläkare och nätläkare. Sveriges Radio skriver att inte alla försäkringsbolag godkänner besök hos sådana läkare när det kommer till ersättningsfrågor:
Nu varnas för mobilläkare på utlandssemestern.
Anders
Illustration: Istockphoto