Veckans nyord: väsktant

Text:

Först skulle hon bli staty som en symbol för folkligt motstånd mot nazism. Sedan skulle hon inte bli det eftersom det enligt kommunpolitiker i Växjö kunde uppfattas som en hyllning av våld riktat mot politiska motståndare. De senaste veckorna har debatten om väsktanten varit intensiv.

I april 1985 samlades medlemmar av Nordiska rikspartiets Riksaktionsgrupp, RAG, för att hålla ett torgmöte i Växjö. Men mötet gick inte som planerat. De numerärt underlägsna nazisterna blev bortjagade av lokalbefolkningen.

En av de Växjöbor som tog ställning mot nazismen var den då 38-åriga Danuta Danielsson. Med full kraft slog hon sin handväska i bakhuvudet på en av nazisterna. Ögonblicket förevigades på bild av fotografen Hans Runesson. Den dramatiska bilden fick snabbt spridning även utanför Sveriges gränser. Danuta Danielsson blev så småningom känd som väsktanten.

Med fotot som inspirationskälla gjorde konstnären Susanna Arwin en skulptur av väsktanten. Kulturnämnden i Växjö ville först se samma motiv som staty på Stortorget. Men efter en tid ångrade sig nämnden med motiveringen att statyn skulle kunna betraktas som våldsbejakande.

Kommunpolitikernas kovändning fick många att höja på ögonbrynen. På flera platser i landet dök det upp väsktanter, alltså statyer av kvinnor som försetts med en handväska. Nerikes Allehanda rapporterade att flera sådana aktioner skett i Bergslagen:

Statyn Leda och Svanen såg inte riktigt ut som vanligt i går morse. Då hade aktion väsktant nått även Lindesberg. ... Uppmaningar om att skapa fler "rondelltanter" i landet har nu också nått Lindesberg där Leda på Oscarstorget på lördags morgonen hade fått en väska hängande om halsen. Och redan under fredagen fanns en väska på statyn på Nora torg.

GT berättade att lokalpolitiker i Uddevalla i stället för kungastatyer hellre ville ha en väsktant, och på Twitter kallades väsktanten för ”den nya rondellhunden”.

Anders

Foto: Istockphoto