Veckans nyord: valutaapartheid
Den konvertibla peson är värd lika mycket som en dollar, den vanliga bara en tjugotredjedel av den konvertibla peson. Nu ska Kuba gå över till bara en peso. Därmed ska två decennier av valutaapartheid upphöra.
År 1993 accepterades den amerikanska dollarn som valuta på Kuba. Det kontroversiella steget underlättade turism och utrikeshandel. Men det var allt annat än smärtfritt för den kubanska regimen eftersom relationen till USA var allt annat än god.
Så småningom sparkades dollarn ut och ersattes av en konvertibel peso. Kursen bands dock till den amerikanska dollarn och den användes precis som tidigare inom turism och handel. Samtidigt fick majoriteten av befolkningen nöja sig med den vanliga peson, som i dagsläget bara är värd en tjugotredjedel av den konvertibla peson. Den som kan komma över den konvertibla valutan har därmed helt andra ekonomiska förutsättningar än den som bara har tillgång till den vanliga peson.
Nyhetsbyrån TT berättade nyligen att systemet med två sidor av samma mynt ska avvecklas:
Kubas "valutaapartheid" med två olika peson, ska upphöra efter nästan två decennier. De två valutorna ska bli en, meddelar kommunistpartiets tidning Granma, utan att gå in på detaljer hur processen ska se ut.
Förra året rapporterade TT att snittlönen på Kuba var 455 peso i månaden, vilket motsvarade 70 öre i timmen:
Kuba har "valutaapartheid", med en mycket värdefullare konvertibel peso som används i turistindustrin. De som har tillgång till den har möjlighet till helt andra inkomstnivåer.
På engelska talas det om currency apartheid. Ordet apartheid lånades in i svenskan från afrikaans under 1950-talet. Det betyder enligt Svensk ordbok 'politik som kännetecknas av genomförd rasåtskillnad'.
Anders