Veckans nyord: tvåbarnspolitik
Kommunistpartiets femårsplan för åren 2016 till 2020 innehöll en uppmärksammad nyhet – Kina går från ettbarnspolitik till tvåbarnspolitik. Det blir alltså tillåtet att ha två barn i stället för ett. Regeringens mål är att antalet nyfödda barn ska öka med tre miljoner om året.
Kina har länge drivit ettbarnspolitik. Den har enligt kommunistpartiet haft stor betydelse för landets ekonomiska uppsving. Men statens försök att kontrollera befolkningen har också orsakat mängder av – ofta sena och farliga – aborter och oregistrerade barn, som fötts trots begränsningarna, och som i dag närmast är rättslösa. Ettbarnspolitiken har även lett till ett stort överskott på män.
Ettbarnspolitiken har dock inte varit absolut. På landsbygden har det varit tillåtet att ha fler än ett barn. På sistone har även begränsningarna luckrats upp i städerna.
När regeringen i femårsplanen för 2016 till 2020 överger ettbarnspolitiken till förmån för tvåbarnspolitik är det inte medborgarnas valfrihet som är avgörande. Regeringens förhoppning är i stället att antalet nyfödda barn ska öka med tre miljoner om året. Det kan i sin tur betyda att tillväxten ökar med 0,5 procent om året.
Vällingtillverkare jublar över Kinas tvåbarnspolitik lyder en rubrik i Veckans Affärer om den nya politiken. Expressen skriver att det inte är överskottet på män som föranlett beslutet:
Men det är en helt annan obalans som har lett Kina till att nu överge enbarnspolitiken till förmån för en tvåbarnspolitik. Det handlar, precis som i många andra länder, om ålder. Kinas befolkning blir allt äldre och antalet som föds i Kina har i flera år varit mindre än de som dör.
Sveriges Radio rapporterar att beskedet fått ett positivt mottagande bland medborgarna. Men det kan ta tid att förverkliga de nya riktlinjerna. Under tiden kommer tvåbarnsföräldrar alltjämt att riskera straff:
När det blev känt att den hårda kinesiska ettbarnspolitiken ska avskaffas efter mer än 30 år och ersättas av en allmän tvåbarnspolitik drog många en lättnades suck, och beslutet har blivit uppskattat av den kinesiska allmänheten. Men trots att beslutet i det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté innebär en säker omsvängning, så måste den nya politiken först skrivas in i lagen. Eftersom barnbegränsningen följer lokala regler måste dessutom alla provinser också hinna skriva nya regelverk innan alla familjer kan få formella födelsetillstånd för sitt andra barn.
Tvåbarnspolitik är belagt i svenskan sedan 1995. Användningen har ökat de senaste åren i takt med att det i Kina diskuterats en förändrad politik.
Anders
Foto: Istockphoto