Veckans nyord: terrorresa
I riksdagen finns en majoritet för att förbjuda terrorresor. Förbudet väntas införas redan nästa år. Förslaget ska både kriminalisera svenskar som strider tillsammans med organisationer som terroriststämplats av FN och personer som i utlandet genomgår terroristutbildning.
Justitieminister Morgan Johansson (S) vill snabbutreda ett förbud för svenska medborgare att strida tillsammans med organisationer som terroriststämplats av FN. Förbudet ska också gälla träning med terroristklassade grupper. Dessutom överväger justitieministern ett totalförbud mot att kriga utomlands.
I dagsläget finns det svenskar som deltar i strider i bland annat Syrien, Irak och Ukraina. Förhoppningen är att kunna stoppa rekryteringen genom att förbjuda terrorresor. Det handlar främst om unga män som av ideologiska – religiösa eller politiska – skäl ansluter sig till stridande grupper i konfliktområden.
Planerna ifrågasätts dock av många debattörer. I Kristianstadsbladet skriver Mattias Karlsson att det är tveksamt om ett förbud skulle avskräcka ideologiskt motiverade personer från terrorresor:
Om ett förbud mot terrorresor stoppar de som redan är övertygade är tveksamt. Ändå är det viktigt att samhället sänder en tydlig signal. Men det får inte stanna vid det. Det behövs fler förebyggande insatser i kontakten mellan myndigheter och civilsamhället för att förhindra personer att radikaliseras.
I Dagens Nyheter diskuterar Amanda Björkman för- och nackdelar med ett förbud mot terrorresor:
Lagstiftning mot terrorresor skulle medföra besvärliga gränsdragningar, definitionssvårigheter och känsliga integritetsfrågor. Men stigmatisering av terrorister är inte ett av dem.
När det handlar om att kriga tillsammans med islamistiska grupper talas det om jihadresor. I Sydsvenskan välkomnar Mats Skogkär Morgan Johanssons planer:
Att ett förbud inte kommer att lösa alla problem med jihadresor är inte ett hållbart skäl att avstå. Ingen förväntar sig i andra sammanhang att lagar ska garantera laglydighet.
Anders