Veckans nyord: swattning
Den som ägnar sig åt swattning försöker få polis att storma en annan persons bostad. Nu har trenden kommit till Sverige.
Swebliss – som heter Emma i förnamn – har 200 000 följare på Twitch och 140 000 följare på Youtube. På Twitch strömmar Swebliss när hon spelar datorspel. Nyligen utsattes hon för swattning, ett fenomen som i svenskan även skrivs swatting.
I Aftonbladet berättar Swebliss att någon nyligen kapade hennes mobilnummer. Nummerkaparen skickade sms till grannarna där det stod att hon hölls som gisslan i sin egen lägenhet. Flera grannar larmade polisen som ryckte ut och tog sig in i bostaden.
Hon var dock inte hemma när polisen gick in i lägenheten utan strömmade från en annan plats. Hon säger att flera andra kvinnliga strömmare i Sverige har utsatts för swattning:
Flera hade fått liknande sms och polisen har kommit hem till dem. Nu är det alltså en trend i Sverige att streamers, främst kvinnliga, blir utsatta för ”swatting”. Det är samma man som attackerar alla och jag hoppas polisen tar detta på allvar och kan få tag på honom så detta helvetet slutar.
I bland annat USA har swattning förekommit i flera år. Gärningspersonens förhoppning är att få se hur polisen bryter sig in i direktsändning. Så blev det alltså inte för den som larmade om Swebliss eftersom hon den här gången inte strömmade från hemmet.
Sveriges Television rapporterar att flera fall av swattning har polisanmälts den senaste tiden. I Sverige har ännu ingen skadats i samband med polisens ingripanden efter larm om swattning. I USA har dock en man skjutits ihjäl efter ett falsklarm:
Flera fall av misstänkt ”swatting” har ägt rum i Sverige den senaste tiden. Det är när en person falskeligen larmar polisen om att ett allvarligt brott begås i en bostad, samtidigt som någon livestreamar därifrån, bara för att få se polisen ta sig in i bostaden.
Swattning har lånats in från engelskans swatting. Ordet är bildat till SWAT, en bokstavsförkortning för special weapons and tactics, en enhet inom polisen som fungerar som insatsstyrka.
Anders
Foto: Wikimedia Commons