Veckans nyord: smunkla
Får det lov att vara en smunkla eller en klunk semmelsoda? Det är några av de senaste bidragen till semmelfrossandet – och till nyordsskörden.
Kreativiteten fortsätter att jäsa bland svenska konditorer. Med uppfinningsglädjen kommer också en lika strid ström av nya benämningar på olika typer av semlor. Det blir också allt vanligare att livsmedel med semmelsmak lanseras. Hur många av dessa – såväl nyord som semmelvarianter – som faktiskt överlever får framtiden utvisa.
Några av de varianter som dykt upp i år är smunkla och semmelsoda. En smunkla är, som namnet antyder, en hybrid mellan munk och semla. Det handlar om en vaniljmunk som fått locket bortskuret och fyllts med grädde. Semmelsoda är en läsk med semmelsmak.
Andra nya varianter som det gått att sätta tänderna i under de senaste åren är bland annat bagelsemla, chokladsemla, drottningsemla, elvissemla, falukorvssemla, freaksemla, french toast-semla (kallas även fattiga riddare-semla), guldsemla, hemla, karlsbadersemla, kebabsemla, korv med bröd-semla, lussesemla, långsemla (även semmellängd), marängsvissemla, muffla, nachosemla, nutellasemla, pirogsemla, prinsessemla, raw food-semla (även råsemla), regnbågssemla, räksemla, semmelbakelse, semmelburgare, semmelcrêpe, semmeléclair, semmelglass, semmelkladdkaka, semmelsmoothie (även semoothie), semmelpizza, semmeltortilla, semmeltårta, syltsemla, tacosemla, vaniljkrämssemla, vinsemla, våffelsemla, wienersemla och wrapsemla (även semmelwrap).
I Språktidningen 2/2018, som börjar delas ut till prenumeranter i dag, diskuterar terminologen Henrik Nilsson vad som egentligen kan kallas för en semla. Kan den se ut hur som helst och innehålla vad som helst? Och professor Jenny Larsson ger sig av på en språklig tidsresa där hon spårar ordet semlas ursprung.
Anders
Foto: Anders Svensson