Veckans nyord: skuldkvotstak

Text:

Bostadspriserna fortsätter att öka dramatiskt i svenska storstäder samtidigt som allt fler lånar till fastighetsköp. Riksbanken vill minska hushållens skuldsättning. En metod som föreslagits är skuldkvotstak.

I mars i år talade riksbankschefen Stefan Ingves för första gången om att införa ett skuldkvotstak. Det innebär att en låntagare inte får låna mer än en viss andel av inkomsten. Syftet med en sådan åtgärd är att låntagaren fortfarande ska ha råd med lånet om exempelvis räntorna skulle stiga.

Sedan dess har skuldkvotstaket från Stefan Ingves sida gång på gång nämnts som en möjlig åtgärd. I Dagens Nyheter diskuterade han det nyligen tillsammans med andra förslag som amorteringskrav och slopat ränteavdrag:

Ytterligare en komponent i ett paket av åtgärder skulle kunna vara att begränsa hur stora lån ett enskilt hushåll får ta i relation till inkomsten, ett så kallat skuldkvotstak.

Riksbanken är inte bara en ekonomiskpolitisk makthavare. Stefan Ingves kan även sägas vara en språklig makthavare. När riksbankschefen talar är det många som lyssnar. Sedan han började tala om skuldkvotstak har många andra följt i hans spår.

I Dalarnas Tidningar skriver Isobel Hadley-Kamptz om hur ett skuldkvotstak skulle kunna påverka bostadsmarknaden:

Skuldkvotstaket är en annan femma. Riksbanken har räknat på ett tak på 400 procent – man ska inte få låna mer än fyra gånger sin disponibla årsinkomst. Om vi då tar den där medianinkomsten innebär det att man maximalt skulle få låna 780 000 kronor, vilket i Dalarna räcker till 58 kvadrat. Det är ju okej att bo på, men om man ser på rikssnittet får man 23 kvadrat. I Stockholm får man knappt 9. Och det här skulle vara maxtaket för bolån. Det skulle i och för sig effektivt bli av med bostadsbubblan, men tyvärr skulle vi få en total bostadskrasch i stället.

I Dagens Nyheter diskuterar Johan Schück de förslag som kommit från Stefan Ingves:

Riksbanken uttrycker stark oro över hushållens skuldsättning och vill införa nya regler. Det rör sig, bland annat, om ett skuldkvotstak som ska begränsa storleken på hushållens skulder i förhållande till deras inkomster. Ett annat förslag är att reglera räntebindningstiden för bostadslån, så att man inte ska kunna ligga med enbart rörlig ränta.

Anders

Foto: Istockphoto